Bănci și Asigurări

Rambursarea creditelor se poate face prin rate egale sau prin rate descrescătoare, iar clientul poate alege. Prin forţarea consumatorilor să folosească plata în rate egale a principalului şi a dobânzii, capacitatea lor de a accesa un credit ipotecar scade semnificativ

Asociaţiile bancherilor ARB şi CPBR au reacţionat în cele din urmă la decizia ANPC privind amenzile

Rambursarea creditelor se poate face prin rate egale sau...

Autor: Claudia Medrega

19.05.2023, 00:05 8008

♦ Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat, şi anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei ♦ Băncile din România respectă legislaţia naţională privind modalitatea de calcul a ratelor, susţin ARB şi CPBR.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) au reacţionat în cele din urmă ieri la deciziile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) de a amenda 11 bănci din cauza practicii de calcul al ratelor la creditele ipotecare, cele două asociaţii susţinând că băncile respectă legislaţia naţională privind moda­litatea de calcul al ratelor.

„Comunitatea bancară a luat cunoştinţă despre comunicatul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din data de 16 mai a.c. referitor la practica băncilor, potrivit căreia «rata de credit este compusă în primii ani ai creditului din 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă».“

„Băncile din România respectă legislaţia naţională privind modalitatea de calcul a ratelor în conformitate cu OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi/sau OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. În fapt vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume“, au transmis într-un comunicat comun ARB şi CPBR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO