Bănci și Asigurări

Raport de concurenţă: Piaţa asigurărilor de viaţă e slab dezvoltată, concurentul dominant îşi creşte cota de piaţă

Raport de concurenţă: Piaţa asigurărilor de viaţă e...

Autor: Andrei Cîrchelan

27.11.2014, 10:37 457

Piaţa asigurărilor de viaţă are un grad redus de concurenţă, clientul nu poate consuma informaţia disponibilă, iar cel mai mare jucător îşi majorează cota de piaţă, arată un raport al Consiliului Concurenţei.

Raportul a analizat cinci sectoare economice, respectiv asigurările de viaţă, sectorul bancar, telecomunicaţiile mobile, producţia de energie din surse regenerabile şi producţia şi furnizarea de energie termică.

În privinţa pieţei asigurărilor de viaţă, autorii raportului notează o tendinţă de concentrare a pieţei, dublată de o înăsprire a condiţiilor de acces la piaţă, ceea ce ar duce piaţa spre o structură de oligopol. Evoluţiile vin într-un context în care sectorul înregistrează scăderi ca valoare totală a primelor subscrise, iar în comparaţie cu celelalte ţări din regiune România se află în partea de jos a clasamentului.

”Zona unde rămân în continuare îngrijorări este cea a asigurărilor de viaţă. Aici vedem o piaţă slab dezvoltată, cu un grad de concentrare mare, cu actorul cel mai mare îşi creşte cota de piaţă, iar gradul de informaţie e dificil de consumat pentru client”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul evenimentului de lansare a raportului.

În sectorul telecomunicaţiilor, raportul concluzionează că piaţa, deşi e structurată ca un oligopol, există elemente importante de natură structurală şi comportamentală care generează presiune concurenţială. Concret, deşi sunt puţini furnizori pent astfel de servicii, preţurile sunt foarte scăzute, mai ales din cauza impactului concurentului rebel, a expunerii pieţei la inovaţie dar şi a activităţilor intense de marketing şi comunicare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO