Bănci și Asigurări

Răspunsul BNR la creşterea cursului: Reacţie normală la tensiunile politice interne

Răspunsul BNR la creşterea cursului: Reacţie normală...

Autor: Dan Straut

20.06.2017, 14:42 469

„Este normal să fie vizibile pe piaţa valutară tensiunile politice. Piaţa reacţionează, însă, calm. O depreciere cu un ban astăzi faţă de ieri arată că piaţa este atentă”, a spus Adrian Vasilescu.

Întrebat despre pragul de 4,6 lei/euro către care se îndreaptă acum cursul, oficialul BNR a precizat că banca centrală nu apreciază ca pe „un prag” acest nivel şi că „nu avem ţinte privind cursul de schimb, urmărim doar stabilitatea preţurilor şi a pieţei financiare”.

Ar putea interveni BNR în piaţa valutară? „Banca Naţională poate reacţiona, dar numai atunci când o apreciere sau depreciere devine excesivă. Până la variaţii de 5% nu putem vorbi, însă, nici măcar despre ceva semnificativ; abia dincolo de acest nivel putem vorbi de anumite grade de semificativitate”, a menţionat Adrian Vasilescu.

Banca Naţională a României a afişat marţi o cotaţie oficială de 4.5957 lei/euro, un record al ultimilor aproape cinci ani, pe fondul tensiunilor politice, dar şi al unor influenţe internaţionale.

Cursul de peste 4,59 lei/ euro nu a mai fost consemnat din luna iulie 2012.

Marţi, până în jurul orei 11.00, cursul a evoluat sub pragul de 4,59 lei/euro, apoi a urcat treptat până la un maxim de 4,5950 lei/euro, iar după ora 13.00 - ora afişării referinţei BNR - leul şi-a continuat deprecierea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO