Bănci și Asigurări

Rate mai mici pentru cine a avut curaj să-şi ia credit pentru casă anul acesta

Rate mai mici pentru cine a avut curaj să-şi ia credit...

Autor: Liviu Popescu

26.12.2014, 09:00 562

Scăderea dobânzii Robor la 3 luni, indicatorul folosit ca reper de preţ în contractele de credite de retail în lei, cu peste o jumătate de punct procentual de la începutul anului, aproape de minimul istoric, se reflectă în faptul că debitorii vor plăti de la începutul anului viitor rate mai mici la bancă.

O ajustare cu peste o jumătate de punct procentual a dobânzii înseamnă o economie lunară de circa 80 de lei pentru un credit ipotecar în valoare de 200.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani.

Cea mai avantajoasă ofertă standard pentru un credit imobiliar în lei este afişată în prezent de ING Bank, cu o dobândă efectivă de 4,4% pe an, adică o rată lunară de circa 1.000 de lei pentru un credit de 200.000 de lei acordat pe o perioadă de 30 de ani.

Pe de altă parte, pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont deschis la bancă, dobânda efectivă este de 4,2% pe an în cazul BRD şi de 4,3% în cazul BCR. Este de remarcat faptul că primele două bănci din sistem acordă şi cele mai mici rate ale dobânzii efective pentru un credit imobiliar, potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro

La finele lunii octombrie, creditele imobiliare în lei au ajuns la 8,2 mld. lei, de trei ori peste stocul din perioada similară a anului trecut. Dinamica lunară a fost de 9% sau echivalentul a 660 mil. lei. Anterior, creşterile lunare depăşeau cu puţin pragul de jumătate de miliard de lei.

Analiştii se aşteaptă ca dinamica creditelor ipotecare să se menţină, cu sprijinul programului Prima casă, având în vedere că guvernul a alocat suplimentar garanţii de 400 mil. lei până la sfârşitul anului.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat anul acesta 25.000 de garanţii prin programul Prima casă, valoare finanţărilor fiind de 900 milioane de euro. Valoarea medie a creditului a fost de 36.000 de euro, iar majoritatea românilor care au apelat la acest program au cumpărat apartamente de două camere, construite înainte de 2008.

Creditele Prima casă se vând exclusiv în lei cu o marjă de dobândă de 2,5% peste indicatorul Robor la 3 luni (circa 1,6% pe an).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO