Bănci și Asigurări

Record de tranzactionare pe piata valutara: 43 mld. euro in septembrie

Record de tranzactionare pe piata valutara: 43 mld. euro in septembrie

De la inceputul anului piata valutara a inregistrat constant iesiri nete

22.10.2008, 19:20 25

Conform statisticilor BNR, in septembrie volumul mediu zilnic de tranzactionare a fost de 1,95 miliarde de euro, astfel ca in cele 22 de zile lucratoare s-au acumulat 42,92 miliarde de euro.

Recordul din septembrie devanseaza astfel varful inregistrat in ianuarie, cand pe piata s-au rulat 41,9 miliarde de euro. De altfel, in ianuarie volumul mediu zilnic a fost chiar un pic mai mare, de 1,99 miliarde de euro, insa au fost mai putine zile lucratoare.
Comparativ cu septembrie 2007, volumul tranzactionat marcheaza o crestere cu 48%. De la inceputul lui 2008 volumele lunare nu au mai coborat insa sub pragul de 30 de miliarde de euro.
"Intr-adevar, volumele tranzactionate pe piata valutara in septembrie si in special in a doua jumatate a lunii au fost semnificative. Acest fapt a coincis si cu o volatilitate ridicata a cursului euro/leu in contextul in care toate monedele tarilor emergente au inregistrat puternice presiuni speculative. Cursul s-a situat in intervalul 3.5100 - 3.7600 lei/euro, leul depreciindu-se puternic in ultima parte a lunii. Aversiunea la risc a urcat la cote maxime in contextul deteriorarii semnificative a climatului financiar international", a explicat Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.
Falimentul Lehman Brothers, respingerea initiala a planului american de salvare in valoare de 700 mld. dolari de catre Camera Reprezentantilor, precum si extinderea crizei financiare asupra economiilor europene au generat retrageri masive de fonduri din toate activele riscante, iar valutele tarilor emergente au fost cel mai puternic afectate.
"Pe langa factorii externi, moneda nationala a fost puternic afectata si de o serie de decizii politice interne, privind majorarile salariale din sectorul public, ce pun presiuni semnificative asupra deficitului bugetar. De asemenea, agentia de rating S&P a emis o avertizare cu privire la posibilitatea scaderii ratingului de tara in masura in care economia Romaniei este perceputa ca fiind una dintre cele mai vulnerabile din cauza dezechilibrelor sale externe", a mai spus Constantinescu.
In septembrie leul a fost sub presiune si a pierdut 2,8%, cursul mediu lunar urcand la 3,62 lei/euro, de la 3,52 lei/euro in august. Speculatorii straini au inceput in septembrie sa parieze pe o depreciere puternica a leului, miscarea culminand la inceputul acestei luni, cand euro s-a apropiat de 4 lei, inainte ca BNR sa intervina pe piata valutara pentru a corecta miscarea. Si in ianuarie volumul mare de tranzactionare a fost inregistrat tot pe fondul unor presiuni puternice pentru deprecierea leului. In septembrie volumul operatiunilor interbancare a fost in medie de 727 mil. euro zilnic, egaland varful din ianuarie. Comparativ cu august, volumul este cu aproape 15% mai mare. In lunile de vara apetitul pentru tranzactionare a fost mai slab, in iunie si iulie media coborand chiar spre 500 de milioane de euro.
Piata valutara a continuat sa inregistreze iesiri nete de valuta din operatiunile bancilor cu clientii. Vanzarile de valuta catre clienti au fost de 1,21 miliarde de euro, in scadere usoara fata de august. Cumpararile de valuta au scazut de asemenea, la 1,19 miliarde de euro. Astfel, piata a inregistrat iesiri nete de 260 de milioane de euro zilnic.
De altfel, de la inceputul anului piata valutara a inregistrat constant iesiri nete, statisticile aratand astfel ca exista presiuni pentru deprecierea leului.
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO