Bănci și Asigurări

Refuzurile la plată au crescut în august cu 25%, la 555 milioane de lei

Refuzurile la plată au crescut în august cu 25%, la 555...

Autor: Liviu Popescu

22.09.2015, 00:03 164
Băncile au refuzat în luna august decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 555 milioane de lei (echivalentul a 125 mil. euro), în creştere cu 24% faţă de luna precedentă, pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile companiilor care au iniţiat plăţile, potrivit datelor BNR. Creşterea în termeni nominali este de circa 100 mil. lei. Comparativ cu luna august de anul trecut, sumele refuzate la plată au scăzut cu 2%.

Sumele refuzate la plată au ajuns astfel în august la al treilea cel mai ridicat nivel din acest an, ceea poate înseamna că economia a încetinit în al treilea trimestru, în condiţiile în care unii analişti spun că sumele refuzate la plată reprezintă un indicator care reflectă situaţia din e­co­nomie. Economia a crescut cu 3,7% în primul se­mes­tru din acest an faţă de aceeaşi perioadă de anul tre­cut, iar în al doilea trimestru avansul a fost de doar 0,1% faţă de primele trei luni din 2015. 

În ianuarie, sumele refuzate la plată au totalizat 300 mil. lei, un minim al ultimilor cinci ani, însă pre­si­u­nea a­su­pra lichidităţilor companiilor a revenit în fe­brua­rie,  res­pectiv un miliard de lei. Acest prag a fost de­păşit doar de şapte ori după izbucnirea crizei din 2008. Şi în mar­­tie presiunea pe lichidităţile companiilor s-a men­ţi­nut, sumele refuzate la plată fiind de asemenea în a­pro­pierea pragului de un miliard de lei. Luna aprilie a adus o gură de oxigen economiei, sumele refuzate la pla­tă ajungând la 364 mil. lei. În iunie şi iulie, sumele re­fu­zate la plată au fost de 480 mil. lei, respectiv 450 mil. lei.

BNR a publicat pentru luna mai refuzuri la plată de 2,6 mld. lei, însă cifra a fost publicată greşit din cauza unor erori de redactare a unor documente de plată, valoarea în cifre fiind diferită de cea în litere, însă, potrivit legii, s-a ţinut cont de valoarea în litere.

Refuzurile la plată apar în momentul în care insti­tu­ţia de credit nu găseşte suficiente lichidităţi în con­tu­rile companiilor care au emis cecuri şi bilete la ordin în schimbul mărfurilor achiziţionate de alţi agenţi economici.

Numărul refuzurilor la plată cu instrumente de debit a ajuns în august la circa 6.800 de refuzuri, în scădere cu aproximativ 1.000 de refuzuri faţă de luna precedentă, ceea ce înseamnă că valoarea medie a crescut la 81.000 de lei (echivalentul a 18.300 de euro), faţă de o valoare medie de 58.000 de lei în luna precedentă. Spre comparaţie, în luna ianuarie din acest an, când a fost înregistrat nivelul minim al sumelor refuzate la plată, valoarea medie a unui refuz era de 40.000 de lei (9.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO