Bănci și Asigurări

Relaxarea politicii BNR va incepe cu masurile administrative, dar nu se stie de cand

Relaxarea politicii BNR va incepe cu masurile administrative, dar nu se stie de cand

Cristian Popa, viceguvernator al BNR: BNR trebuie sa asigure mentinerea anticipatiilor pietei pe traiectoria de dezinflatie pe care si-a asumat-o pana la sfarsitul anului 2008 (3,8% plus/minus un punct procentual).

05.10.2006, 20:07 18

Banca Nationala isi va tine promisiunea de a folosi cu precadere dobanda ca instrument de lupta contra inflatiei, principala preocupare fiind mentinerea trendului dezinflationist in ciuda riscurilor care se pot manifesta in continuare, a declarat pentru ZF viceguvernatorul Cristian Popa.
"Ar fi inoportun sa avem un rezultat foarte bun cu dezinflatia in 2006, urmat de unul relativ modest in 2007. Descurajarea sistematica a anticipatiilor inflationiste cere un progres constant, iar asigurarea acestuia in 2007 ar putea reclama intarirea politicii monetare", a declarat Cristian Popa.
Chiar daca bancile sunt bantuite in continuare de sperietoarea unor noi majorari ale rezervelor minime obligatorii, Popa spune ca "masurile de tip administrativ nu pot fi supralicitate".
"Dar nici nu le demontam acum. In prezent nu este oportuna o reducere a instrumentarului, dar nici o supralicitare pentru ca nu este strategic bine sa epuizezi toata munitia de care dispui cand pot aparea noi riscuri", a declarat viceguvernatorul.
Responsabilul BNR cu politica monetara reia si promisiunea fara termen precis a relaxarii masurilor de tip administrativ, precum majorarea succesiva a ratelor de rezerva minima obligatorie, despre care afirma ca erau necesare inclusiv din considerente prudentiale. "Cand conditiile economice vor justifica o regandire a instrumentarului, vom incepe cu demontarea treptata a instrumentelor mai putin ortodoxe", spune Popa.
Pana atunci, oficialul BNR transmite pietei ca in momentul in care se vor aduna argumente pentru o actiune de contracarare a presiunilor inflationiste sa se astepte la modificarea ratei dobanzii de politica monetara.
Proxima ocazie va fi pe 10 noiembrie, cand banca centrala va discuta raportul privind evolutia inflatiei in trimestrul al III-lea.
"Daca vor fi necesare repozitionari ale instrumentelor folosite, dobanda va fi favorizata", a declarat Popa.
Pe de alta parte, el spune ca ultimele reevaluari conduc la concluzia ca inflatia poate cobori chiar sub 6% la sfarsitul anului.
"In absenta unor socuri importante, probabilitatea de a ne incadra in tinta anuntata (5% plus/ minus un punct procentual) pentru 2006 este semnificativa. Cand vorbesc de socuri ma gandesc in primul rand la pretul petrolului", spune viceguvernatorul. Cel putin deocamdata, pretul international al petrolului lucreaza chiar in favoarea continuarii dezinflatiei. "Pretul petrolului ne da acum un respiro; speram sa fie si de durata."
Mai ingrijoratoare decat o eventuala rescumpire a titeiului se arata posibila aglomerare a cheltuielilor bugetare pe final de an, ceea ce ar antrena presiuni inflationiste si in prima parte a lui 2007.
"Nu cred ca se poate ajunge usor la un deficit bugetar de 2,5% din PIB, dar oricum trecerea de la excedent la o pozitie de deficit se va traduce intr-o majorare a cererii pe care o urmarim in permanenta si fata de care suntem vigilenti. Conteaza nu dimensiunea cheltuielilor, ci mai ales momentul cand sunt facute, iar destinatia este de-a dreptul cruciala. Daca sunt facute spre final de an, efectul asupra cererii se duce si spre trimestrul I 2007. In schimb, daca cheltuielile nu sunt de natura salariala, impactul inflationist este mult mai moderat", a adaugat Popa.
Chiar fara contributia bugetului, el crede ca viteza de crestere a consumului inca este prea rapida, motiv pentru care priveste "cu entuziasm moderat" cresterea economica pe care o estimeaza la ceva mai mult de 7% anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO