Bănci și Asigurări

Restantele urca la 2,37% din portofoliul de credite

05.11.2009, 23:09 13

Ponderea restantelor in totalul sumelor datorate bancilor depopulatie si companii a urcat in septembrie la 2,73%, comparativ cu2,69% in luna anterioara si putin peste 1% in perioada similara din2008, potrivit datelor de la Centrala Riscurilor Bancare (CRB),divizia bancii centrale specializata in gestionarea acestorinformatii.
Numarul restantierilor a urcat in 2009 cu 54%, ajungand la 215.700de persoane fizice si juridice in septembrie, fata de 157.000 derestantieri la finalul anului trecut, in conditiile in care somajulsi falimentele sunt in crestere, iar veniturile disponibile alepopulatiei si ale companiilor, in scadere. Numai in septembrie s-auinregistrat peste 7.500 de restantieri noi.
In aceste conditii, analistii se asteapta ca restantele sa creascapana la sfarsitul acestui an si in prima parte a anului viitor inconditiile in care economia nu va iesi prea curand dinrecesiune.
"Consider ca restantele vor continua sa creasca anul acesta dincauza mentinerii trendului ascendent al ratei somajului si acontractiei puternice a economiei si am putea observa oimbunatatire a portofoliului de credite abia in trimestrul aldoilea din 2010", noteaza Melania Hancila, economistul-sef alVolksbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO