Bănci și Asigurări

Retragerea GE Money, eşecul a cinci ani de investiţii

Retragerea GE Money, eşecul a cinci ani de investiţii

Autor: Liviu Chiru

19.12.2010, 23:51 101

Decizia americanilor de la GE Money de a vinde participaţiaminoritară pe care o mai deţineau la cele trei instituţiifinanciare nebancare achiziţionate integral în 2006, cât şi dincadrul GE Garanti Bank, marchează retragerea de pe piaţa locală,după cinci ani în care au investit circa 200 de milioane deeuro.

Valoarea tranzacţiei prin care americanii şi-au cedatparticipaţiile către turcii de la Garanti Bank nu a fost făcutăpublică.

Atraşi de potenţialul unei pieţe care înregistra chiar şidublări de la un an la altul, americanii au plătit în 2006 circa140 de milioane de dolari pe cele companii financiare nebancare -Motoractive, Estima Finance (Ralfi) şi Domenia - iar în 2007 auînceput un proces de rebranding al businessului din România, subumbrela GE Money. Procesul a presupus investiţii de câteva milioanede dolari.

La momentul preluării, Motoractive era cea mai mare companieindependentă de leasing, iar Fondul Româno-American de Investiţiimai încercase să o vândă. Alături de GE Money au intrat în cursă 12investitori, în finală rămânând patru.

Fondul Româno-American de Investiţii şi-a scos de şapte oribanii investiţi în afacere, preciza la acel moment Horia Manda,chief investment officer al fondului.

Tot în 2007, GE anunţa investiţii de 12 milioane de euro pentrudublarea reţelei teritoriale la 50 de unităţi, vizând o creştere cu40% a afacerilor. Iniţial au fost aduşi americani la conducereacelor trei companii, în perioada de boom a creditării, după careamericanii au plecat şi au fost promovaţi români. GE a deschisfiliale Domenia Credit şi GE Money în mai multe zone din Capitală,imediat după rebranding, multe dintre acestea fiind închise înprezent.

Tot în 2007 presa turcă scria despre fuziunea subsidiarei localea Garanti cu cele trei IFN-uri.

Americanii au avut altă strategie pentru pieţele mai dezvoltatedin regiune, în Cehia, Ungaria şi Polonia deţinând bănci. Deasemenea, GE Money Bank operează în Rusia.

Abia anul acesta GE şi Garanti au pus bazele unei bănci pe planlocal, cu licenţă de la BNR. Americanii au adus peste 30 demilioane de euro la capitalul băncii, pentru a obţine oparticipaţie de 30%. Noua bancă a moştenit operaţiunile subsidiareilocale a grupului turc Garanti, iar logo-ul nu a fostmodificat.

În prezent, portofoliul de credite ipotecare al Domenia a migratîn mare parte în bancă, în timp ce activitatea Ralfi, axată pecredite de consum, s-a redus extrem de mult. Este posibil cadivizia de leasing (Motoractive) să fie botezată Garanti Leasing,afirmă surse pe piaţă.

La sfârşitul anului trecut cele trei instituţii financiarenebancare aveau aproape 900 de angajaţi. În prezent acţionarul turcmai pregăteşte un val de restructurări, după ce cea mai mare partea angajaţilor români din middle şi top management au părăsitcompaniile de la începutul acestui an.

Reprezentanţii Garanti Bank şi ai GE Money nu au furnizat pânăla închiderea ediţiei date despre numărul de angajaţi aiMotoractive, Ralfi şi Domenia la sfârşitul acestui an, însăpotrivit unor surse din piaţă cea mai mare parte a angajaţilor dinafara Capitalei au părăsit grupul în 2010, iar restructurarea avizat şi mai multe departamente din sediul central al GE Money.

Prin preluarea afacerilor GE Money, turcii de la Garanti arputea avansa şi mai mult în clasamentul activelor bancare, după cela nouă luni urcaseră deja pe locul 14, cu 5,1 mld. lei, întrecândCredit Europe Bank. Turcii aveau o poziţie importantă în sistemulbancar la sfârşitul anilor '90, în principal prin BancaTurco-Română, care a dat faliment, dar şi prin fosta Demirbank(preluată în 2001 de UniCredit).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO