Bănci și Asigurări

Revenirea băncilor pe pierdere în trimestrul trei coboară solvabilitatea sistemului la 13,4%

Revenirea băncilor pe pierdere în trimestrul trei coboară solvabilitatea sistemului la 13,4%

Autor: Ciprian Botea

08.11.2011, 00:07 899

Solvabilitatea în sistemul bancar - raportul dintre capitalurile deţinute de bănci şi activele ponderate cu riscul de neîncasare - a coborât în perioada iulie-septembrie pentru al treilea trimestru consecutiv şi a ajuns la 13,4% la sfârşitul lunii septembrie, faţă de 15% în decembrie anul trecut.

Potrivit datelor BNR, sistemul bancar a înregistrat în septembrie o rentabilitate medie negativă a capitalurilor proprii de 3,37%, după ce aceasta se ridicase la 5% în T1.

Nivelul minim al ratei de solvabilitate cerut de BNR începând din 2009 este de 10% (majorat din cauza crizei faţă de minimul reglementat de 8%), astfel că băncile au în continuare un spaţiu destul de mare pentru a absorbi eventualele şocuri. Acesta este însă cea mai mică rată de solvabilitate înregistrată de sistemul bancar din martie 2009 încoace.

"Deteriorarea solvabilităţii era un lucru inevitabil, în contextul în care băncile fac pierdere, ceea ce afectează rata de adecvare dacă nu este adăugat capital. Nivelul este însă foarte bun, ceea ce permite absorbţia eventualelor şocuri, iar deocamdată nu se prefigurează o nevoie mai mare de capitalizare a băncilor", comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen.

Sistemul bancar a reintrat pe pierdere în trimestrul al treilea, după ce înregistrase un profit agregat de circa 95 milioane de lei (23 mil. euro) după primele şase luni, arată datele BNR. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) pe întregul sistem bancar a fost de -3,37% la sfârşitul lunii septembrie, faţă de 0,62% în iunie şi 5% după primele trei luni din 2011.

Mai multe bănci, precum BCR, Volksbank sau Bancpost, au anunţat recent majorări de capital pentru a combate efectele crizei asupra bilanţurilor, în contextul în care acţionarii altor câteva bănci au adus câteva zeci de milioane de euro la capitalul acestora de la începutul anului.

"Chiar dacă vedem un nivel acceptabil al marjei de solvabilitate, băncile judecă situaţia în funcţie de mulţi factori şi încearcă să prevină pericolele, care pot fi semnificative în această perioadă de incertitudine. Continuarea pierderilor pe care multe bănci le raportează măreşte nevoia de prudenţă din partea acestora şi ele încearcă să-şi reconstituie echilibrele şi să recapete încrederea pieţelor", consideră analistul financiar Aurelian Dochia.

El se aşteaptă ca băncile să menţină în continuare un nivel de lichiditate ridicat, având în vedere contextul economic actual, şi că sistemul bancar local nu poate să facă excepţie de la discuţiile la nivel european privind nevoia de recapitalizare a băncilor.

Aurelian Dochia, analist financiar: Continuarea pierderilor pe care multe bănci le raportează măreşte nevoia de prudenţă din partea acestora şi ele încearcă să-şi reconstituie echilibrele şi să recapete încrederea pieţelor.Pierderile înregistrate de bănci vin în contextul în care portofoliile de credite continuă să se afle sub presiune, iar o parte importantă din profiturile operaţionale merge în provizioane.

De exemplu, ponderea creditelor care înregistrează restanţe mai mari de 90 de zile în totalul portofoliilor de credite ale băncilor a urcat cu 2,5 puncte procentuale în ultimul an şi a ajuns la 14,2% în septembrie. Creditele cu întârzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor sunt trecute de bănci în categoria pierdere şi sunt provizionate integral.

"Nu cred că am atins încă un vârf al creditelor neperformante, în contextul în care economia este încă fragilă, dar vom vedea o încetinire a ritmului de creştere. Este important că avem un grad ridicat de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, astfel că profiturile băncilor nu vor fi afectate în eventualitatea în care acestea se transformă în pierderi efective", afirmă Dumitru.

Rata riscului de credit, care include şi creditele cu întârzieri la plată între 60 şi 90 de zile, a urcat în septembrie la 23%, comparativ cu 20% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest indicator se situa la 6,5% în decembrie 2008, când criza economică începea să-şi facă simţite efectele pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO