Bănci și Asigurări

Rice, Provident: Nu intelegem orientarea bancilor locale spre finantari pe termen lung

Rice, Provident: Nu intelegem orientarea bancilor locale spre finantari pe termen lung

Stephen Rice, directorul general al Provident Financial: Orientarea pe termen lung a institutiilor bancare locale nu este benefica deoarece cu cat timpul este mai lung, cu atat oamenii ajung sa uite ce au cumparat.

16.03.2007, 19:56 38

Principala diferenta dintre piata romaneasca si celelalte piete comunitare este orientarea catre credite pe termen lung, crede Stephen Rice, directorul general al companiei britanice specializate pe credite de consum la domiciliu Provident Financial.
"Noi ne concentram pe valori mari pe termen scurt, in timp ce institutiile financiare locale ofera credite mari pe termen lung. Acesta a fost unul dintre aspectele interesante in legatura cu piata romaneasca deoarece nu am mai vazut asa ceva in nicio tara in care suntem activi. Cred ca aceasta situatie se datoreaza normelor stabilite de Banca Nationala a Romaniei", spune Rice.
El crede ca aceasta orientare pe termen lung a institutiilor bancare locale nu este benefica deoarece "cu cat timpul este mai lung, cu atat oamenii ajung sa uite ce au cumparat."
Intrata pe piata romaneasca la inceputul anului trecut in urma unei investitii de 2,4 milioane de lire sterline (3,5 milioane de euro), Provident Financial este singura institutie financiara locala specializata pe credite de consum la domiciliu.
"Inainte sa intram am facut studii timp de doi ani despre Romania care ne aratau ca aici salariul mediu este 80% din cel al Poloniei si ne-am planificat bugetul in functie de acesta. Cand am ajuns aici am realizat ca totul era mai scump ca in Polonia deoarece exista multi oameni cu bani, dar si multi oameni saraci", explica Rice.
In ciuda acestei diferente, britanicii sunt multumiti de rezultatele obtinute pe piata locala, atat datorita unor valori mai mari ale creditelor acordate decat estimasera initial, cat si datorita nivelului ridicat al colectarilor.
Compania britanica a inregistrat anul trecut venituri de 300.000 de lire sterline (440.000 euro) si a atras 6.000 de clientii pe piata romaneasca, in conditiile in care si-a inceput activitatea din aprilie 2006.
Inceputa ca o operatiune pilot pentru a testa potentialul Romaniei, Provident Financial si-ar putea revizui statutul in acest an si ca urmare a extinderii in afara Bucurestiului in Brasov, Galati, Braila, Ploiesti, Pitesti, Giurgiu, Targoviste, Buzau si Urziceni.
"Strategia noastra este sa ne extindem treptat prin infiintarea de unitati la o distanta nu mai mare de trei ore de Bucuresti, sa formam manageri care se pot muta in aceste centre si apoi acestia la randul lor sa formeze alti manageri care sa conduca alte unitati, si tot asa", explica directorul general al Provident Financial, companie caree are in prezent 80 de angajati la nivel national.
Institutia financiara britanica ofera credite la domiciliu ce variaza de la 400 lei la 1.000 lei pe o perioada de pana la 39 de saptamani, clientii existenti putand solicita imprumuturi de pana la 2.000 de lei, cu o perioada maxima de rambursare de 52 de saptamani.
Costul unui imprumut la domiciliu de 400 lei cu o perioada de rambursare de 26 de saptamani este de 301 de lei, iar costul celui de 1.000 de lei cu rambursare in 39 de saptamani este de 677 de lei.
"Cand oamenii vad initial dobanzile au o problema, pentru ca le considera foarte mari, dar dupa aceea isi dau seama ca toate comisioanele sunt la vedere si apreciaza acest lucru. In plus, trebuie sa tinem cont ca este vorba despre un serviciu in plus, agentul colecteaza ratele la domiciliu o data pe saptamana, iar acest serviciu costa", explica Rice.
Avand ca target persoanele cu venituri medii, cei de la Provident stiu ca aceasta categorie de persoane ar putea avea probleme cu plata ratelor la timp si de aceea nu cer penalizari pentru intarzieri, dar solicita o taxa fixa la acordarea imprumutului care poate acoperi aparitia unor incidente de plata.
"Multe institutii financiare promoveaza costuri mult mai mici, dar daca stai sa analizezi toate comisoanele realizezi ca au costuri mult mai mari", a adaugat Rice.
Aflati inca in faza de extindere a operatiunilor in Romania, britanicii se asteapta sa treaca pe profit de-abia in al cincilea an de activitate pe piata locala.

Pierderi de 3,5 mil. euro in primul an
Provident Financial a inregistrat anul trecut pierderi in valoare de 2,4 mil. lire sterline (3,5 mil. euro), ca urmare a investitiilor necesare pentru inceperea operatiunilor in Romania.
Compania ofera credite la domiciliu ce variaza de la 400 lei la 1.000 lei pe o perioada de pana la 39 de saptamani , clientii existenti putand solicita imprumuturi de pana la 2.000 de lei, cu o perioada maxima de rambursare de 52 de saptamani. Imprumuturile sunt in numerar, acordate la domiciliul clientului in termen de 48 de ore, de catre reprezentantii companiei.
Un gen similar de finantare la costuri ridicate ofera CitiFinancial, subsidiara de credite de consum a Citibank, care a ajuns luna trecuta la o retea de 31 de agentii si 35 de centre de vanzari. Citibank sustine ca portofoliul de credite acordate prin CitiFinancial s-a dublat in ultimul an, fara a divulga insa valoarea acestuia. Compania acorda numai credite in lei. Fata de nivelurile de dobanda din toamna trecuta, dobanzile practicate au fost majorate cu pana la doua puncte procentuale, situandu-se in prezent intre 15,99% si 27,99% pe an, in functie de profilul clientului si de conditiile imprumutului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO