Bănci și Asigurări

Romania a ajuns a patra piata pentru austriecii de la VIG

Romania a ajuns a patra piata pentru austriecii de la VIG
08.04.2010, 23:05 24

Romania este a patra piata ca marime pentru grupul austriacVienna Insurance (VIG), fiind depasita doar de Austria, Cehia siSlovacia, dupa ce austriecii si-au construit treptat o pozitiesolida pe plan local, prin multiple achizitii. Grupul activeaza pe16 piete.

Primele brute subscrise de VIG pe piata locala au fost anultrecut de 606,7 mil. euro, sub cele din Slovacia - 628,4 mil. euro,Cehia - 1.603 mil euro si Austria - 3.874 mil. euro. Afacerile dinRomania le depasesc insa pe cele din Polonia, o tara de doua orimai mare, unde subscrierile au fost de 548 mil. euro anul trecut.Si Bulgaria se afla mai jos in acest clasament, cu subscrieri de145 mil. euro.

Pe plan local, VIG este liderul pietei de asigurari la nivel degrup. La nivel de companie, cel mai mare jucator de pe piata esteAllianz-Tiriac, asigurator controlat de grupul german Allianz si deomul de afaceri Ion Tiriac. VIG detine companiile de asigurariOmniasig, Asirom, BCR Asigurari si BCR Viata, iar la sfarsitulanului trecut a vandut compania de mici dimensiuni Omniasig Lifecatre grupul francez AXA.

"Pietele de asigurari din Europa Centrala si de Est continua saofere un potential ridicat de crestere. Chiar daca economiaincetineste, aceste piete de asigurari vor creste in 2010. Cererepentru asigurari exista in primul rand in sectorul auto si celindustrial, deoarece consumatorii a caror avere creste investesc inprimul rand intr-o masina. Aceasta inseamna ca au nevoie deasigurare RCA si, in cazul in care iau o finantare in leasing,necesita si o acoperire suplimentara pentru accidente", seprecizeaza in raportul VIG pe 2009.

Dupa achizitia unei masini, oamenii se orienteaza catreinvestitii in case sau apartamente, ceea ce creste cererea deasigurari pentru locuinte, dar si pentru raspunderea civila aproprietarilor. "Pe masura ce creste in continuare venituldisponibil, produsele de economisire si investitie sub formaasigurarilor de viata devin tot mai importante."

VIG estimeaza ca in timp ce economiile din tarile vestice vorinregistra cresteri putin peste 0% anul acesta, in state caPolonia, Romania, Cehia, Slovenia si Slovacia cresterea PIB va fimai mare, cuprinsa intre 0,5% si 1,8%. VIG controleaza aproape 30%din piata locala de asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO