Bănci și Asigurări

Românii au achitat cu cardul cumpărături de 14 miliarde de lei în primele şase luni, un nou vârf istoric

Românii au achitat cu cardul cumpărături de 14...

Autor: Liviu Popescu, Ciprian Botea

07.11.2014, 00:06 201
Deţinătorii de carduri emise de băncile din România au efectuat în primele şase luni plăţi la comercianţii din ţară şi din străinătate în valoare de aproape 14 miliarde lei, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
De asemenea, şi retragerile de la bancomate au continuat să crească, dar într-un ritm mai lent, respectiv 7%. Sumele retrase de pe carduri în primele şase luni au ajuns la 60 mld. lei, cu 4 mld. lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Com­parativ cu nivelul din 2008, plăţile au crescut de trei ori, iar sumele retrase de la ATM-uri aproape s-au dublat.
 
„Comerţul electronic s-a dezvoltat în ultimii ani şi de aceea ritmul de creştere a plăţilor prin POS este mai mare comparativ cu cel al retragerile de la bancomat. În mod normal, în viitor ar trebui să vedem o stagnare sau o scădere a ieşirilor de bani din bancomat şi o creştere în continuare puternică a plăţilor la comercianţi“, a spus pentru ZF analistul economic Dragoş Cabat.
 
În condiţiile în care tot mai mulţi români au început să utilizeze cardurile pentru cumpărăturile zilnice, sumele cheltuite de pe „plastice“ aproape s-au triplat în ultimii ani, inclusiv ca o con­se­cinţă a creşterii reţelei de acceptare. Cu toate acestea, retragerile de la ban­comate au reprezen­tat cea mai mare pon­dere din sumele cheltuite cu cardul întrucât cei mai mulţi români încă îşi golesc conturile la ban­comat în ziua de salariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO