Bănci și Asigurări

Românii cu credite primesc un ”cadou” nedorit înainte de Sărbători: Pe lângă curs, şi dobânzile au intrat în zodia creşterii. IRCC zilnic urcă la 3%, în timp ce Robor sare la 3,06%

Românii cu credite primesc un ”cadou” nedorit...

Autor: Ştefan Stan

05.12.2019, 12:07 2726

Dobânzile au trecut pe creştere săptămâna aceasta, IRCC şi Robor urcând după mai multe săptămâni de stagnare.

IRCC, indicele care a înlocuit Roborul în calculul creditelor noi de consum acordate în lei, a urcat la valorile zilnice de la 2,50% pe 28 noiembrie, la 3% pe 4 decembrie. Rămâne de văzut ce impact va avea această creştere, în cazul în care tendinţa se va păstra constantă, indicele fiind calculat ca medie a valorilor trimestriale.  

Robor la 3 luni, indicator care formează în continuare dobânda variabilă pentru creditele în lei mai vechi, a urcat de la 2,99% pe 28 noiembrie, la 3,06% pe 5 decembrie. 

Într-o singură lună BNR a cheltuit un miliard de euro pentru a apăra leul. În aceeaşi vreme, guvernul a majorat deficitul bugetar - principala cauză a deficitului de cont - de la 2,8% din PIB la 4,4% din PIB. 

Pentru moment, euro se menţine stabil la 4.7744 lei/euro, după ce a atins maximul de 4.7808 lei/euro pe 21 noiembrie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO