Bănci și Asigurări

Românii vor putea deschide conturi bancare şi în alte ţări din UE

Românii vor putea deschide conturi bancare şi în alte...

Autor: Anelis Baciu

11.05.2013, 00:44 2345
Cetăţenii europeni vor avea dreptul să constituie un cont bancar în orice stat din Uniunea Europeană indiferent de ţara de rezidenţă, potrivit unui proiect de directivă al Comisiei Europene al cărui scop este de a facilita accesul la conturi curente pentru toţi cetăţenii UE, citat de Financial Times.

Astfel, niciunui client nu i se poate refuza dreptul de a deschide un cont curent, indiferent de ţara de rezidenţă sau de situaţia financiară personală. Nu toate băncile dintr-un stat vor fi forţate să accepte reglemetarea, dar statele membre ale UE au obligaţia de a identifica cel puţin o instituţie de credit care va funcţiona în acest mod.

Acest lucru înseamnă că orice rezident din România sau oricare altă ţară din UE poate deschide conturi bancare, poate constitui depozite sau poate folosi serviciile de plăţi în altă ţară, indiferent dacă este sau nu rezident al ţării în care îşi are sediul banca aleasă.

Comisia nu a stabilit dacă conturile vor fi sau nu taxate, lăsând această decizie în seama ţărilor membre.

În prezent comisoanele de administrare a conturilor curente percepute de băncile româneşti se situează între 1 şi 7,5 lei lunar, puţine bănci oferind acest produs de bază fără niciun cost.

Conform proiectului de directivă, băncile nu sunt nevoite să pună la dispoziţia clienţilor şi posibilitatea accesării produselor de tipul descoperit de cont (overdraft) sau alte facilităţi de creditare.

Propunerea Comisiei Europene vizează şi creşterea transparenţei în ceea ce priveşte comisioanele percepute de bănci, astfel încât să permită clienţilor compararea cu usurinţă a taxelor şi tarifelor de administrare a conturilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO