Bănci și Asigurări

Romexterra si-a triplat profitul cu o expunere mai mare pe creditare

18.10.2005, 18:53 22

Romexterra Bank a incheiat primele noua luni ale anului cu o triplare a profitului net in euro, pe fondul cresterii puternice a activitatii de creditare, care s-a majorat mult mai rapid decat resursele atrase.

Scaderea dobanzilor oferite bancilor comerciale de Banca Nationala a afectat puternic in acest an profitabilitatea banci-lor care nu aveau o expunere mare pe creditare.

Romexterra Bank a obtinut in primele noua luni un profit net de 12,1 milioane de lei (3,3 milioane de euro), fata de 4,5 milioane de lei (1,1 milioane de euro) in aceeasi perioada a anului trecut.

Activele bancii au crescut cu 30% in lei in ultimele 12 luni, atingand la finalul lunii septembrie 753 milioane de lei (208 mil. euro). Creditele acordate de banca au crescut in aceeasi perioada cu 123% in lei, atingand 404 milioane de lei (111 mil. euro).

Cea mai mare pondere a creditelor bancii o au cele destinate persoanelor juridice, care detin o pondere de peste 80%. Strategia bancii este dezvoltarea in continuare a segmentului de retail.

"Vom continua strategia de marire a componentei de retail in activitatea noastra, fara a renunta insa la concentrarea asupra creditarii companiilor", spune Adrian Radu, presedintele Romexterra Bank.

Obiectivul bancii este aducerea componentei de retail la o pondere de 25% in activitatea bancii. Romexterra detinea la jumatatea anului o cota de piata de 0,7% dupa valoarea activelor in cadrul sistemului bancar. Agentia de rating Standard & Poor''s a acordat recent bancii calificativul "B", atat pentru creditele pe termen scurt, cat si pentru cele pe termen lung, perspectiva fiind stabila.

Dintre aspectele pozitive pentru Romexterra, S&P citeaza pozitia financiara satisfacatoare, inclusiv nivelul adecvat al capitalizarii si cel al lichiditatilor. Pe de alta parte, potrivit S&P, evolutia calificativelor Romexterra este constransa de pozitia de piata, de rezultatele modeste, precum si de noua strategie adoptata, netestata inca. De asemenea, alti factori care limiteaza evolutia ratingurilor sunt concurenta acerba din sectorul de profil, in special venita din partea institutiilor straine de credit, sau ritmului redus de majorare a profitului.

"Exista mai multi investitori interesati de banca, dar o hotarare privind modul in care s-ar putea realiza intrarea acestora in actionariat se va lua probabil in primavara anului viitori", a mai spus Adrian Radu. El a precizat ca o eventuala listare a bancii pe bursa ar putea fi realizata doar dupa incheierea unui acord cu un potential investitor si doar daca acesta va dori sa fie listata.

Romexterra este detinuta in proportie de 77,1% de persoane fizice, preponderenti fiind, conform ultimelor informatii de pe piata, angajati din companii din industria gazelor si a petrolului, in special membri ai sindicatului Petrom. Un pachet de 2% din actiuni este detinut de Petrom, in timp ce mai multe persoane juridice controleaza 17,6% din capitalul bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO