Bănci și Asigurări

Saramet, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM: Volumul garantiilor acordate a crescut de 2,5 ori anul acesta

Saramet, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM: Volumul garantiilor acordate a crescut de 2,5 ori anul acesta
13.10.2009, 14:15 132

"In perioada ianuarie-septembrie, volumul garantiilor acordatepentru creditele intreprinderilor mici si mijlocii a crescut de 2,5ori fata de aceeasi perioada din 2008. Am sustinut astfel 80.000 delocuri de munca", spune Aurel Saramet, 59 de ani, de sase anipresedintele institutiei. Anterior, a mai fost director in cadrulbancii Ion Tiriac si director in Ministerul de Finante.

FNGIMM este institutia la care apeleaza firmele pentru a garantapentru creditele de care acestea au nevoie de la banca in schimbulunui comision cuprins intre 1 si 2% pe an din valoarea garantieiacordate.

Firmele pot garanta la banca si cu active precum case, hale,utilaje, terenuri, insa acestea s-au devalorizat foarte mult inultimul an. O casa care anul trecut valora 80.000 de euro si acumvaloreaza 50.000 de euro, poate garanta un credit de doar 20.000sau 30.000 de euro. Mai mult, bancile prefera garantia Fondului,pentru ca isi recupereaza mult mai rapid banii decat in cazulexecutarii unei ipoteci.

Solicitarile de garantare vin cu precadere din domeniulserviciilor, inclusiv servicii industriale, comertului,constructiilor, structura portofoliului Fondului fiind corelata custructura Produsului Intern Brut, spune Saramet.

Din totalul garantiilor acordate anul acesta, peste 80% au fostpentru mentinerea capitalului de lucru, nu pentru dezvoltare.

"Structura garantiilor acordate tine cont de realitatileeconomice din prezent. Peste 80% din garantii au fost acordatepentru mentinerea activitatii de zi cu zi si peste 40% din acesteaau fost garantii suplimentare pentru linii de credite vechi. Inconditiile in care creditarea nu a crescut anul acesta, garantiileacordate de noi au crescut. Cu alte cuvinte, este vorba de garantiinoi pentru credite vechi", a explicat Saramet.

Intreprinderile mici si mijlocii au fost prinse anul acestaintr-un cerc vicios: bancile le cereau mai multe garantii pentruaceeasi suma imprumutata, in timp ce institutia care garanteazacreditele a fost in situatia de a respinge mult mai multe dosaredecat anul trecut.

Inrautatirea situatiei economice a firmelor si tendinta bancilorde a supragaranta creditele pentru a isi diminua riscurile deneplata au determinat Fondul de Garantare a Creditelor pentruIMM-uri sa respinga 27% din dosarele primite anul acesta, fata de7,8% cate au fost respinse anul trecut in aceeasi perioada.

"Oricat ne-am asuma noi riscuri si oricat ne-am dori sa garantamcreditele acordate IMM-urilor pentru a mentine locurile de munca,in unele cazuri nu am putut. Unele erau in pragul colapsului. Inalte situatii, se curata pacatele mai vechi pe spatele nostru",spune Saramet.

De ce sunt respinse dosarele?

Principalele trei motive pentru care Fondul respingesolicitarile de garantare sunt degradarea raportului dintredatoriile pe termen scurt si cifra de afaceri ale firmei, istoriculnegativ de plata la creditele contractate de firma si slabacapacitate a documentatiei de a demonstra posibilitatea derambursare a imprumutului, potrivit presedintelui institutiei.

"Referitor la documentatia care ar trebui sa demonstrezecapacitatea de rambursare, este vorba, cu alte cuvinte, despresoliditatea planului de afaceri. Multi merg pe ideea ca hartiasuporta orice. Noi nu credem asta", spune Saramet.

Fondul de Garantare analizeaza chiar mai aspru decat banciledocumentatia depusa de client, pentru ca el este cel care in finalsuporta pierderea in cazul in care o firma nu isi mai poate achitacreditul la banca.

In primele noua luni ale anului, platile facute de Fond la bancipentru creditele garantate au crescut de patru ori, pana la circaopt milioane de euro, insemnand aproximativ 130 de cazuri.

"In timp ce volumul garantiilor acordate a crescut de 2,5 ori,platile au crescut de patru ori. Este consecinta faptului ca inunele cazuri ne-am asumat riscul acordarii de garantii, chiar dacafirmele nu erau complet eligibile", spune Saramet.

In consecinta, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri aredus plafonul garantiei acordate pentru o linie de credit de la2,5 milioane de euro la 1,5 milioane de euro sau 600.000 de euro -in functie de situatie. De plafonul de 1,5 milioane de eurobeneficiaza firmele care sustin activitatea altor firme, "cu efectde multiplicare in economie", sau care activeaza in sectoarecheie.

Pentru creditele de investitii, plafonul a ramas la 2,5 milioanede euro, tocmai pentru a incuraja dezvoltarea IMM-urilor, spuneSaramet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO