Bănci și Asigurări

Scade presiunea pe lichidităţi: Sumele refuzate la plată s-au înjumătăţit în iulie faţă de acum un an

Scade presiunea pe lichidităţi: Sumele refuzate la...

Autor: Liviu Popescu

09.09.2015, 00:05 72
Băncile au refuzat în luna iulie de­con­tarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 448 milioane de lei (echivalentul a 100 mil. euro), în scădere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie care reflectă îmbunătăţirea lichidităţilor com­paniilor. Acesta este al treilea cel mai mic nivel lunar al refuzurilor la plată înregistrat în ultimele 16 luni, potrivit datelor agregate de BNR. Comparativ cu luna anterioară, refuzurile la plată au scăzut cu 30 mil. lei.
 
În luna ianuarie fusese atins minimul ultimilor cinci ani, respectiv refuzuri la plată de doar 298 milioane de lei, însă ulterior volatilitatea a fost destul de puternică. De exemplu, în februarie refuzurile la plată au depăşit pragul psihologic de un miliard de lei, triplu faţă de nivelul din ianuarie, acest plafon fiind depăşit doar de şapte ori de la iz­buc­nirea crizei din 2008. Apoi, în martie sumele refuzate la plată au scăzut uşor cu 50 mil. lei, pentru ca în aprilie să ajungă la 364 mil. lei. În luna mai, BNR a publicat refuzuri la plată de 2,6 mld. lei, însă cifra s-a datorat unor greşeli de redactare a unor documente de plată, valoarea în cifre fiind diferită de cea în litere.
 
Refuzurile la plată apar în momentul în care banca nu găseşte suficiente lichidităţi în conturile companiilor care au emis cecuri sau bilete la ordin în schimbul mărfurilor achiziţionate de la alţi agenţi economici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO