Bănci și Asigurări

Şefii BCR costă scump: banca a cheltuit 20 mil. lei anul trecut cu salariile foştilor şi actualilor membri de board

Tomas Spurny a împlinit un an de când a fost numit CEO al BCR

Tomas Spurny a împlinit un an de când a fost numit CEO al BCR

Autor: Razvan Voican

31.03.2013, 17:41 1184

Plecarea britanicului Dominic Bruynseels din funcţia de CEO înainte de expirarea contractului a umflat factura.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a cheltuit anul trecut 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) cu salariile conducerii, suma fiind de-a dreptul dublă faţă de 2011. Explicaţiile pentru această creştere puternică a costului cu remunerarea top managementului vin din mai multe direcţii.

În primul rând, BCR a plătit pachete „de despărţire“ membrilor de board care au părăsit banca, în frunte cu fostul CEO Dominic Bruynseels, al cărui mandat s-a încheiat formal la 1 aprilie 2012, cu câteva luni înainte de termenul de expirare a contractului semnat în 2008. De asemenea, mandatul de vicepreşedinte executiv pe retail al Oanei Petrescu s-a încheiat la 24 aprilie, iar cel al vicepreşedintelui pe financiar Helmuth Hintringer pe 23 mai. În total BCR a cheltuit 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro) cu pachetele legate de plecările din comitetul executiv, fiind de presupus că Bruynseels a încasat cea mai mare parte din bani.

După aproape trei ani şi jumătate în care britanicul s-a aflat la cârma celei mai mari bănci de pe piaţă, BCR raporta pe 2011 o rată a creditelor neperformante de peste 20% şi un profit net anual de 16 mil. euro, pentru ca în 2012 să înregistreze o pierdere dramatică de 277 mil. euro, cu credite neperformante de aproape 27%.

Dincolo de rezultatele exerciţiului de mana­gement, uzanţele din HR cer ca un şef - şi cu atât mai mult şeful celei mai mari bănci de pe piaţă - să nu plece cu mâna goală, având în vedere bagajul de informaţii comerciale şi strategice acumulate pe perioada mandatului. Este posibil să fi contat şi dorinţa acţionarului majoritar Erste de a încheia colaborarea mai devreme decât fusese prevăzut în contract. Informaţiile privind recrutarea lui Tomas Spurny pentru fotoliul de CEO al BCR au apărut încă din ianuarie 2012.

La ceva timp după ce părăsise BCR, numele lui Bruynseels a fost vehiculat ca posibil candidat pentru postul de CEO al Băncii Transilvania. Postul de director general al celei de-a treia mari bănci după activele pe 2012 este însă şi astăzi vacant, la un an de la demisia lui Robert Rekkers.

Aşadar, 35% din factura de 20 mil. lei suportată de BCR cu salariile conducerii pe anul trecut este justificată de beneficiile legate de încheierea unor contracte.

Rămân cheltuieli de circa 13 milioane de lei (3 mil. euro), care marchează totuşi o creştere de peste 30% faţă de cheltuiala similară pe 2011.

Aici intervine o explicaţie legată de creşterea numărului de membri ai comitetului executiv de la 5 la 7. În acelaşi timp, au existat perioade în care BCR a avut pe statele de plată chiar mai mult de 7 membri de board, cel puţin pe parcursul intervalelor dintre desemnarea unor noi executivi şi obţinerea de către aceştia a autorizării de la Banca Naţională.

Consiliul de supraveghere condus de Andreas Treichl, CEO al Erste Group, l-a numit pe Tomas Spurny în funcţia de preşedinte executiv al BCR începând cu 1 martie 2012, iar aprobarea BNR pentru începerea mandatului a venit cu data de 24 aprilie. La fel a fost în cazul vicepreşedinţilor executivi Martin Skopek şi Sergiu Manea. Bernd Mittermair a fost numit CFO pe 1 aprilie şi a primit aprobarea cu data de 23 mai. Paul Ursaciuc a fost numit vicepreşedinte pe operaţiuni pe 24 septembrie şi şi-a început mandatul pe 7 decembrie.

Pe de altă parte, este de aşteptat ca pachetul salarial al lui Spurny să nu fie deloc subţire, având în vedere că a fost adus de Treichl pe poziţia de „salvator“ al BCR şi nici nu a fost uşor de păstrat în funcţie, cel puţin după cum a sugerat incidentul din toamna trecută, când italienii de la Intesa s-au grăbit să anunţe că l-au luat înapoi după ce Erste îl „răpise“ de la Intesa Ungaria la sfârşitul lui 2012. În mod public Treichl a promis toamna trecută un bonus special pentru conducerea BCR dacă reuşeşte să aducă banca pe profit anul acesta, însă ulterior informaţia nu a fost susţinută, iar Spurny a declarat că nu banii reprezintă principala sa motivaţie în proiectul de redresare a băncii.

Cele 20 de milioane de lei cheltuite de BCR anul trecut cu salariile conducerii reprezintă cea mai mare factură înregistrată de bancă de la începutul crizei, un alt vârf de peste 15 mil. lei fiind consemnat pe 2010. Iniţial, şi pentru 2011 fuseseră contabilizate cheltuieli de aproape 12 mil. lei, însă în final au rămas 9,8 mil. lei, probabil în urma reevaluării bonusurilor.

Per ansamblu, banca nu a putut reduce cheltuielile salariale totale pe 2012 decât cu 1,2%, până la 575 mil. lei, deşi numărul salariaţilor a scăzut cu peste 900 de oameni, până la 7.161. Explicaţia: cheltuielile amintite includ suma de 82 mil. lei bugetată ca şi costuri de restructurare a personalului.

La nivelul întregului grup BCR efectivele s-au redus anul trecut cu 1.200 de oameni, până la 8.026, şi ar trebui să ajungă la 7.500 la sfârşitul anului.

Comitetul de remunerare din BCR, care monitorizează salariile şi bonusurile şefilor, este format din Andreas Treichl, CEO al Erste Group şi preşedintele consiliului de supraveghere al BCR, Manfred Wimmer, CFO al Erste Group şi vicepreşedinte al consiliului, şi Florin Pogonaru, membru independent al consiliului de supraveghere.

Observatori ai pieţei apreciază sub protecţia anonimatului că actuala echipă de management a BCR ar putea amplifica voit unele probleme ale băncii astfel încât un posibil succes al programului de restructurare să fie cu adevărat răsunător, iar un eventual eşec să fie mai uşor de explicat.

Numărul mare al fronturilor deschise de echipa lui Spurny şi anvergura proiectelor de transformare ar sugera o situaţie de-a dreptul dramatică.

Oficialii Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, s-au tot ferit să emită comentarii negative privind prestaţia fostei echipe de management, chiar dacă dincolo de căderea economică generală deteriorarea brutală a cifrelor băncii poate duce cu gândul şi la corectitudinea unor decizii de conducere.

De fapt, Erste se află într-o postură ingrată pentru că tot Treichl, care l-a ales anul trecut pe Spurny să restructureze BCR, l-a găsit în 2008 pe britanicul Dominic Bruynseels şi l-a mutat din Dubai la Bucureşti să-i conducă banca pe care plătise 3,75 mld. euro. Şi pe cât de admirativ vorbeşte acum Treichl despre Tomas Spurny, pe atât de mulţumit se arăta şi de calităţile de manager ale lui Bruynseels, care îl însoţea în turnee de prezentare în faţa investitorilor şi care era invitat la conferinţele de prezentare a rezultatelor grupului. Tot în termeni laudativi vorbea Andreas Treichl şi despre Oana Petrescu, fostul vicepreşedinte executiv pe retail al BCR. Astăzi acelaşi retail, pe care Petrescu spunea că l-a optimizat în mandatul său, este refăcut din temelii de Martin Skopek, marea speranţă a Erste în materie de leadership, de la pachetele de cont curent la produsele de creditare, de la canalele de distribuţie la filosofia de vânzări, ca şi când divizia de specialitate a BCR ar fi fost lovită de vreo bombă.

Tomas Spurny a împlinit un an de când a fost numit CEO al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO