Bănci și Asigurări

Şefii Volksbank şi-au mărit salariile cu 16% în ciuda pierderilor

Şefii Volksbank şi-au mărit salariile cu 16% în ciuda pierderilor

Autor: Voican Razvan

14.11.2011, 00:05 1441

Austriecii de la Volksbank, care au raportat anul trecut pierderi de peste 30 mil. euro după standardele internaţionale, au cheltuit în 2010 circa 3,4 mil. lei cu salariile managementului, în creştere cu aproape 16% faţă de 2009.

Pe de altă parte, totalul cheltuielilor cu personalul a scăzut la 106 mil. lei, cu 2,3% sub nivelul din anul precedent, potrivit datelor publicate de bancă.

În cursul lui 2010 austriecii au schimbat complet echipa de top management la solicitarea BNR, conducerea executivă fiind asigurată în prezent de Johann Lurf, preşedinte, Lucian Cojocaru, vicepreşedinte, şi Andreas Burkhardt, vicepre­şedinte. Timp de un an banca a fost nevoită să suspende creditarea, de-abia în această toamnă începând să fie relansate produse din această gamă. La sfârşitul lui 2010 ponderea creditelor cu restanţe mai mari de 90 de zile urcase la 15,6%, mai mult decât dublu comparativ cu 2009. La acestea se adăugau credite restructurate de 1,5 mld. lei. Ponderea creditelor considerate sănătoase se ridica la 57% din portofoliu.

În acest context banca a revizuit toate procesele şi procedurile interne şi a angajat un consultant extern pentru îm­bunătăţirea procesului de colectare a creanţelor şi restructurarea de credite cu probleme. Pentru ameliorarea profilului de risc al băncii, fosta bancă-mamă Volksbank International a preluat în ultima parte a lui 2010 riscul de credit pentru un portofoliu de 19 clienţi (firme şi persoane juridice) cu o expunere totală de 95,5 mil. euro, în schimbul unui comision.

Volksbank are o poziţie vulnerabilă inclusiv din cauză că deţine cel mai mare portofoliu de credite în franci elveţieni de pe piaţă, soldul acestora ridicându-se la echivalentul a 6 mld. lei la sfârşitul lui 2010, corespunzător unei ponderi de 47% din portofoliu.

La sfârşitul lui 2010 banca avea un portofoliu de credite de 12,6 mld. lei (aproape 3 mld. euro), din care 82% reprezentau finanţări pentru persoane fizice, 93% din portofoliul de retail fiind reprezentat de credite garantate cu ipoteci. În cursul anului trecut, Volksbank a angajat evaluatori externi care să reevalueze individual întreg portofoliul de garanţii ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO