Bănci și Asigurări

Şeful BRD explică pierderile de 385 mil. lei înregistrate de bancă anul trecut

Şeful BRD explică pierderile de 385 mil. lei...

Autor: Ovidiu Tempea

12.02.2014, 14:20 2021

Oficialul BRD a mai arătat că estimarea provizioanelor la început de an a diferit de rezultatele finale atât din cauza că o serie de companii mari şi mai multe firme mici şi mijlocii au intrat neaşteptat în insolvenţă, cât şi din raţiuni de reevaluare a garanţiilor.

Obiectiv ratat: BRD nu a revenit pe profit in 2013. Francezii au avut pierderi de 385 mil. lei

Pe de altă parte, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut de la 35% în 2010, la 52% în 2012, la 69% în decembrie 2013. Costul net al riscului a crescut anul trecut cu 7,2%.

Philippe Lhotte s-a arătat optimist în prinvinţa perspectivelor băncii, precizând că nu vor mai fi repetate greşeli de genul celor din perioada 2006 - 2010, când banca a acordat credite unor clienţi pe care i-a supraîndatorat, ignorând capacitatea lor scăzută de rambursare.

BRD Group Societe Generale a suferit anul trecut o pierdere netă de 385 milioane lei, dar cu un rezultat brut negativ aproape dublu, de 648 milioane lei, din cauza creşterii provizioanelor, compensate în parte de un câştig realizat prin eliberarea unor sume din impozitul amânat la plată, de 263 milioane lei.

Diectorul financiar Stephane Frotin, a precizat că eliberarea sumelor privind impozitul amânat reprezintă întraga sumă pe care BRD a contabilizat-o prin trecerea de la sistemul de contabilitate RAS la sistemul IFRS.

Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde lei, în creştere cu 1% (în comparaţie cu o scădere de 2% la nivelul sistemului bancar). Activele băncii însumau 47 de miliarde lei, în scădere cu aproape 900 milioane lei faţă de 2012.

"Graţie poziţiei de lider în programul «Prima Casă», volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%, semnificativ peste media pieţei (+8.9%), ceea ce a condus la o creştere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piaţă. În privinţa creditelor corporate, cererea redusă a determinat o scădere de 12,5% a volumului creditelor brute, până la 16,3 miliarde lei", se mai spune în comunicat.

Pe parcursul anului trecut, depozitele au înregistrat o creştere de 12,8%, la 36,14 miliarde lei, comparativ cu o dinamică de 7,4% la nivelul pieţei.

"Cu un raport credite/depozite care s-a îmbunătăţit până la 76,8% la sfârşitul anului 2013 (- 22 puncte procentuale comparativ cu anul 2012), BRD a continuat să-şi întărească structura bilanţieră şi să-şi consolideze gradul de autonomie financiară", se mai aratã în comunicat.

Venitul net bancar a scăzut cu 6,9% comparativ cu 2012, în special din cauza diminuării marjei nete de dobândă. Veniturile din dobânzi s-au situat la 1,64 miliarde lei, în coborâre cu 11%.

"Această evoluţie a fost determinată în principal de contracţia volumului creditelor nete pe segmentul corporate", se arată în comunicat.

Venitul net din comisioane a scăzut cu 4,7%, la 737 milioane lei, în mare măsură din cauza încetinirii activităţii de creditare.

În anul 2013, banca a reuşit să menţină un control strict al costurilor, care a condus la o reducere cu 5,6% a cheltuielilor operaţionale, aspect care a permis menţinerea raportului cost/venit la un nivel scăzut (47,1%, sub media pieţei).

"În contextul scăderii valorii garanţiilor şi al creşterii proporţiei expunerilor aflate în insolvenţă, banca şi-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% în 2012 la 68,9% la sfârşitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri", se mai spune în comunicat.

Cu o bază de capital solidă, banca păstrează un nivel confortabil al adecvării capitalului, de 14,3% (+0,3 puncte procentuale), semnificativ superior cerinţelor reglementare.

Fără filterele prudenţiale solicitate de BNR, solvabilitatea băncii s-ar ridica la 16,8%.

După anunţarea rezultatelor financiare, preţul acţiunilor BRD, listate la Categoria I a Bursei de Valori BUcureşti, a scăzut cu aproape 5%, la 8,35 lei pe titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO