Bănci și Asigurări

Semnale şi pariuri în creştere că dobânzile vor rămâne ridicate timp mai îndelungat în Europa şi SUA

Semnale şi pariuri în creştere că dobânzile vor...

Autor: Catalina Apostoiu

24.05.2023, 23:43 188

Banca Centrală Europeană va avea nevoie să opereze noi ma­jorări de dobânzi pentru a aduce inflaţia sub control, a declarat recent preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, potrivit Bloomberg.

„Cursa înăspririi politicii mone­tare nu s-a încheiat. Alte câteva ma­jo­rări de dobânzi vor fi în continuare necesare pentru a ajunge la un nivel suficient de restrictiv. Iar mai apoi va trebui să menţinem acest nivel pentru o perioadă suficient de mare. Până când inflaţia va fi scăzut“, a declarat Nagel.

Comentariile acestuia vin la scurt timp după ce preşedinta BCE Chris­tine Lagarde a semnalat la rândul său că lupta pentru îmblânzirea inflaţiei nu s-a încheiat, fiind necesare noi acţiuni.

„Cred că am acoperit o mare parte a călătoriei către îmblânzirea inflaţiei şi readucerea acesteia la ţin­tă. Călătoria nu s-a încheiat, nu vom lua o pauză pe baza informaţiilor pe care le deţin în acest moment“, a declarat Lagarde.

Mai mulţi oficiali BCE au aver­tizat că ar putea fi nevoie ca majoră­rile să persiste dincolo de perioada verii pentru readucerea inflaţiei sub control. Nagel s-a numărat printre pri­mii care au indicat această ne­cesitate.

Banca centrală este în mijlocul celui mai agresiv ciclu de înăsprire din istorie. Aceasta a majorat do­bân­zile cu 375 de puncte deja, iar econo­miştii anticipează încă două majorări de un sfert de punct, însă riscul ca ciclul să continue timp mai îndelun­gat este în creştere.

În SUA, traderii de obligaţiuni şi-au schimbat radical perspectivele privind direcţia dobânzilor america­ne, reducându-şi pariurile pe o serie de reduceri în urma ultimelor date solide privind inflaţia şi economia în general, notează Financial Times.

În urmă cu aproximativ două săp­tămâni, traderii îşi creşteau pariu­rile pe posibilitatea ca dobânzile să fie reduse la 4,2% până la finalul a­nu­lui, de la actualul interval de 5-5,2%, sugerând trei sau chiar patru reduceri de dobânzi. Acum, numărul anticipat al reducerilor a scăzut la maxim două, până la 4,7%.

Schimbarea dramatică aduce in­vestitorii mai în linie cu mesajul băn­cii centrale americane (Fed) potri­vit căruia aceasta nu intenţionează să reducă dobânzile atâta vreme cât in­flaţia se menţine cu mult peste ţintă. Aceasta evidenţiază de asemenea starea de nesiguranţă intensă cu privire la direcţia viitoare a pieţelor.

Unii investori au considerat că încetinirea recentă a inflaţiei, dublată de criza bancară va determina Fed să înceapă să-şi inverseze ritmul agresiv de scumpire a creditului.

Fed însă nu a susţinut niciodată o astfel de poziţie, iar în ultimele săptămâni un număr în creştere de oficiali ai băncii au reamintit traderilor că lupta cu inflaţia este departe de a se fi sfârşit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO