Bănci și Asigurări

Semnalul de ieftinire a creditelor se intensifică, Robor fiind sub 2%

Semnalul de ieftinire a creditelor se intensifică, Robor...

Autor: Ciprian Botea

04.11.2014, 00:07 1446

Robor la 3 luni, indicatorul de nivelul căruia depinde costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri cu aproape un sfert de punct procentual şi a ajuns la 1,94% pe an, un minim al ultimelor nouă luni.

BNR va decide cel mai probabil astăzi o nouă reducere a dobânzii-cheie sub pragul de 3%, decizia urmând să favorizeze continuarea trendului de scădere a costului împrumuturilor în lei.

Dobânda Robor cu scadenţa la 3 luni nu mai coborâse sub nivelul de 2% pe an de la sfârşitul lunii ianuarie.

Robor este calculat în funcţie de costul mediu la care băncile se împrumută între ele pe piaţa monetară, iar ratele de dobândă au marcat o tendinţă accentuată de scădere în ultima lună. Scăderea faţă de maximul atins la finalul lunii septembrie este de peste un punct procentual.

Dobânzile interbancare urcaseră puternic pe parcursul lunii septembrie din cauza lipsei de lichiditate din sistemul bancar. Problemele cu lichiditatea din piaţa monetară s-au temperat începând din octombrie datorită intervenţiilor BNR, care a injectat într-un interval de trei săptămâni

9 miliarde de lei în sistemul bancar în cadrul a patru operaţiuni de tip repo.

După scăderea din ultimele săptămâni, indicatorul Robor la 3 luni a ajuns din nou mult sub nivelul dobânzii de politică monetară şi ar rămâne la o distanţă foarte mare chiar în cazul preconizatei reduceri a dobânzii-cheie la 2,75% pe an în şedinţa de astăzi. La finalul lunii septembrie, au fost câteva zile în care Robor s-a situat peste dobânda-cheie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO