Bănci și Asigurări

Sergiu Manea, CEO al BCR: România este bancarizată numai în proporţie de 60%. Este nevoie de creşterea capitalizării populaţiei şi firmelor

Sergiu Manea, CEO al BCR: România este bancarizată...

Autor: Claudia Medrega

14.12.2016, 00:00 615
România este bancarizată numai în proporţie de 60% şi este nevoie de creşterea capitalizării atât a gospodăriilor, cât şi a firmelor din România, pentru a asigura sustenabilitate pe termen mediu şi lung, iar sistemul financiar-bancar are nevoie de o strategie solidă, consideră Sergiu Manea, CEO al BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală.
 
„Un stat puternic nu poate exista fără un sistem bancar pu­ter­nic. România este bancarizată numai în proporţie de 60% şi este nevoie de creşterea capita­li­zării atât a gos­po­dăriilor, cât şi a firmelor din Româ­nia, pentru a asigura suste­nabilitate pe ter­men mediu şi lung. Pentru a fi un partener de în­cre­dere, sistemul financiar-bancar are însă nevoie de o strategie economică solidă şi de legi responsabile“, susţine şeful BCR.

În anii de criză, sectorul bancar a continuat să se îndepărteze de rolul de asi­gurare a intermedierii financiare prin acor­darea de credite, ponderile acti­velor bancare şi împrumuturilor private în PIB coborând sub nivelurile de di­nainte de aderarea României la Uni­u­nea Euro­peană (UE). Nivelul inter­medierii finan­ciare continuă să fie subdi­mensionat nu doar în raport cu cel din zona euro, ci şi faţă de cel din ţările din regiune.

România a fost în ultimii ani codaşa Europei în privinţa gradului de inter­me­diere financiară, având printre cele mai scăzute ponderi în PIB ale activelor bancare şi creditelor. Pon­derea credi­tului privat în PIB a revenit la nivelul de dinainte de 2007, coborând sub 30%. Iar ponderea activelor bancare în PIB a scăzut sub 60%. Tendinţa de restrângere a bilanţurilor băncilor controlate de acţionari străini a fost greu de domolit în condiţiile în care au avut de făcut curăţenie la nivelul portofoliilor de credite neperformante. Iar intensifi­ca­rea dezintermedierii şi-a pus amprenta asupra întârzierii revigorării creditării. Creditarea a dat semne de redresare în ultimii doi ani, însă ritmul de creştere a rămas anemic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO