Bănci și Asigurări

SIF Oltenia controlează 5% din Banca Transilvania

Autor: Andrei Chirileasa

11.05.2011, 23:52 713

SIF Oltenia (SIF5) a cumpărat în ultimele zile de pe Bursă unpachet de 1 milion de acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV),reprezentând 0,07% din capital, majorându-şi participaţia la peste5%, potrivit unei raportări transmise Bursei.

SIF Oltenia deţine direct circa 4,9% din acţiuni, iar 0,17% dintitluri se află în portofoliul unor societăţi controlate deSIF.

SIF5 este astfel al treilea acţionar semnificativ al BănciiTransilvania, după BERD, care deţine 14,6%, şi Bank of Cyprus, carea preluat un pachet de 9,6% la finele lui 2009.

Un alt acţionar important al băncii din Cluj este HoriaCiorcilă, care este unul dintre fondatorii băncii şi ocupă înprezent funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, eldeţi­nând direct şi prin intermediul unor firme circa 4,9% dinacţiuni.

SIF Moldova (SIF2) este un alt investitor care a cumpăratpachete mari de acţiuni ale Băncii Transilvania de pe Bursă, înultimul an, majorându-şi participaţia la 4,89% la finele luniimar­tie. SIF Banat-Crişana (SIF1) deţine, de asemenea, 4,9% dinacţiuni. Strategia SIF-urilor de a cumpăra acţiuni ale BănciiTransilvania arată că acestea mizează pe un potenţial mai ridicatde creştere al acestor titluri decât în cazul BRD, unde aproapetoate SIF-urile au vândut pachete semnificative de acţiuni înultimul an.

Banca Transilvania este în prezent cea mai mare instituţie decredit cu acţionariat majoritar privat românesc, după ce a reuşitsă-şi păstreze independenţa în ultimii 16 ani finanţându-se prinintermediul pieţei de capital.

Banca are un capital social de 1,48 mld. lei (360 mil. euro) pecare urmează să-l majoreze cu 295 mil. lei (72 mil. euro) prinîncorporarea profitului de anul trecut şi a unor rezerve şidistribuirea de acţiuni gratuite.

Acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 22% de la începutulanului. Capitalizarea băncii este de 543 mil. euro. În primultrimestru banca a raportat un profit net de 31,7 mil. lei, dublufaţă de rezultatul din aceeaşi perioadă a lui 2010 în condiţiilereducerii provizioanelor aferente creditelor neperformante.Activele au crescut cu circa 2% faţă de sfârşitul anului trecut, la22,04 mld. lei (5,36 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO