Bănci și Asigurări

Skopek, BCR: Cererea de credite nu este inghetata

Skopek, BCR: Cererea de credite nu este inghetata

Seful retailului BCR spune ca atat bancile, cat si clientii lor se confrunta cu un mediu nefavorabil

08.02.2009, 18:52 29

BCR, cea mai mare banca din sistem, a reusit sa-si stabilizeze cota de piata la creditul de retail la peste 21% si chiar sa recastige din terenul pierdut la finantarile in euro odata ce competitorii au oprit creditul in franci elvetieni, afirma Martin Skopek, vicepresedintele pe retail al bancii.

La nivelul lunii noiembrie 2008, cota de piata la creditul de retail in euro urcase la 25,8% fata de 25,1% in septembrie. De asemenea, la creditele ipotecare in euro cota a fost stabilizata la circa 30%, in timp ce la creditele de consum in euro cu garantii a urcat la 25,4%, scazand insa la creditele de consum in lei la 23,1%.
"In 2008 am inceput sa ne concentram pe acordarea de credite cu garantii, care au urcat la o pondere de 60% din creditele noi. Totusi, la nivelul portofoliului creditele fara garantii au o pondere de 55%", spune Skopek.
El sustine ca cererea de credite nu a inghetat si mizeaza pe o revigorare a ipotecarelor, pe baza normelor relaxate care sunt in curs de implementare la BCR.
"Sesizam un declin al numarului de cereri de credite, care este sensibil sub nivelul din septembrie anul trecut, insa nu putem vorbi despre o lipsa a cererii. Cred ca, in ciuda conditiilor nefavorabile, cererea inca exista, nu este inghetata."
Seful retailului BCR afirma ca atat clientii, cat si banca se confrunta cu o combinatie de evolutii nefavorabile. "Creditul nu scade doar din cauza crizei sau din cauza deprecierii leului. Sunt diferiti factori pe piata care la un loc creeaza un mediu nefavorabil."
El spune ca normele de creditare introduse in noiembrie 2008 conform cerintelor BNR "chiar au fost severe".
"BNR si-a dat seama si ne-a dat posibilitatea sa le relaxam. Tocmai implementam reguli mai relaxate pentru creditele cu garantii imobiliare si in saptamanile urmatoare le vom lansa pe piata. E clar ca evolutia creditarii nu va reveni la nivelul din 2008, insa cred ca pe segmentul creditului ipotecar vom avea o revigorare, insa aceasta depinde si de piata imobiliara." Conform noilor conditii de creditare care vor fi lansate pe piata de BCR, gradul de indatorare va urca pana la 60% doar in cazul celor mai buni clienti. "Nu vor fi multi", precizeaza Skopek.
Cresterea gradului de indatorare se va face diferentiat in functie de categorii de clientela determinate dupa nivelul veniturilor si al profilurilor de risc.
Skopek afirma ca finantarile in euro vor prevala in continuare in structura creditului cu garantii imobiliare. "Diferentialul de dobanda fata de creditul in lei ramane substantial, chiar adaugand si efectul deprecierii leului."
Cat priveste atragerea resurselor necesare acordarii de credite in euro, oficialul BCR spune ca se mentine dependenta de Erste Group, actionarul majoritar, insa aceasta este in scadere. "In cazul finantarilor in euro depindem de banca-mama. Sunt linii de credit si angajamente confirmate pentru 2009, insa dependenta fata de Erste se reduce treptat."
Instalat la conducerea retailului BCR in toamna lui 2006, imediat dupa ce Erste a preluat controlul in urma privatizarii, bancherul ceh in varsta de 41 de ani spune ca este pentru prima data in cariera sa cand se confrunta cu o asemenea conjunctura.
"Spre deosebire de crizele financiare precedente acum complexitatea efectelor este incomparabila. Multi factori pot merge in directia proasta in acelasi timp si nu mai ai mult spatiu de manevra. La BCR ne ajuta insa diversificarea modelului de business, faptul ca avem un pachet complet de produse de retail, plus combinatia echilibrata dintre retail si corporate."
Reducerea dependentei fata de Erste are loc prin atragerea de depozite de pe piata locala. BCR plateste dobanzi de pana la 14,5% pe an la lei, respectiv pana la 7% la euro. "Dobanzile pe care le platim la depozite sunt reevaluate saptamanal de catre un grup special desemnat pentru a ramane competitivi. Competitia pentru depozite este dura si nu e de mirare ca se intampla asa. Consider insa ca preturile oferite de noi sunt rezonabile si nu e nevoie sa intram in aceasta cursa incredibila pentru ca beneficiem de pozitia noastra pe piata."
Skopek precizeaza ca aproximativ 10% din pasivele de retail atrase de BCR provin de la clientii de private banking.
Pe zona de retail, lei cumulat cu valuta si luand in calcul si firmele mici, BCR inregistreaza un raport credite/depozite sub 100%, acesta osciland in jurul pragului de 90%.
"Nu avem probleme de lichiditate, ba chiar avem intrari nete de resurse. Suntem perfect pozitionati pentru a iesi din aceasta perioada intr-o forma mai buna decat alti competitori."
In ciuda mediului nefavorabil cu care se confrunta piata bancara, Skopek afirma ca BCR are programata pentru prima parte a anului deschiderea a 10 unitati ramase din planul de 85 prevazut pentru 2008 si care nu au putut fi finalizate, inca 55 urmand a fi deschise pana la sfarsitul lui 2009.
"Avem 55 de unitati noi in plan si evaluam cum anume sa continuam extinderea in noul context, locatiile putand fi regandite. Obiectivul este sa ajungem la circa 700 de unitati la sfarsitul anului." In prezent, banca are 634 de unitati de retail.
 
Schoiswohl, noul vicepresedinte pe corporate si trezorerie
 
Wolfgang Schoiswohl, 46 de ani, a primit aprobarea BNR pentru a prelua functia de vicepresedinte executiv al BCR responsabil cu diviziile corporate banking si trezorerie & piete de capital. El fusese desemnat de Consiliul de supraveghere al bancii sa il inlocuiasa pe fostul vicepresedinte Jean Andronie incepand cu 1 ianuarie, insa din cauza intarzierii procedurilor de aprobare la BNR, a activat in calitate de consilier al Comitetului executiv. Din 4 februarie, boardul bancii este complet.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO