Bănci și Asigurări

Slovenii de la KD investesc 10 mil. euro in pensii obligatorii

17.08.2007, 19:37 18

Grupul sloven KD, prezent in Romania cu o companie de asigurari de viata, o societate de administrare a investitiilor si una de brokeraj, va intra in curand pe piata pensiilor obligatorii.
Grupul a depus marti la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) dosarul pentru infiintarea unei companii care va administra fonduri de pensii din pilonul II, investitia in aceasta societate fiind de 10 milioane de euro, potrivit lui Ian Harrocks, directorul general al companiei de asigurari a grupului, KD Life.
"Exista pe piata companii de asigurari care au decis sa nu administreze pensii private. Si noi ne-am gandit mult timp daca sa intram pe aceasta piata sau nu, avand in vedere faptul ca legislatia pensiilor private nu era foarte clara", explica Ian Harrocks decizia de a incepe formalitatile pentru administrarea pensiilor obligatorii cu doar o luna inainte de startul acestui sistem, programat pentru data de 17 septembrie.
Noua companie de pensii va fi condusa de actualul director adjunct al KD Life, Carmen Radu. Harrocks estimeaza ca numarul celor care vor incheia contracte de pensii obligatorii cu aceasta societate va ajunge la 100.000 pana la sfarsitul anului.
"Probabil ca anul viitor capitalul companiei de pensii va fi majorat la 15 milioane de euro. In 5-6 ani, societatea ar putea trece pe profit, iar investitia va fi recuperata in circa 8 ani", estimeaza seful KD Life. Din cele 10 milioane de euro investite in societatea de pensii, 2 milioane vor fi alocate unei campanii publicitare.
La inceputul anului viitor, KD Life va depune la CSSPP dosarul pentru obti-nerea licentei de administrator de pensii facultative (pilonul III).
"Pentru clienti, cred ca pensiile facultative sunt mai importante decat cele obligatorii. Din punctul de vedere al profitabilitatii, cred ca afacerea pensiilor facultative devine profitabila mai repede, dar depinde foarte mult si de volumul vanzarilor", spune Harrocks.
KD Life si-a inceput activitatea in luna iunie a anului trecut. Societatea a subscris prime brute de 350.000 de euro in prima jumatate a acestui an, peste 90% din acestea fiind din polite unit-linked. Ian Harrocks sustine ca societatea va deveni profitabila in al patrulea an de functionare, pentru acest an fiind programata o pierdere de 850.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO