Bănci și Asigurări

Soarta pensiilor private obligatorii va fi decisă în această săptămână. Analiza va fi prezentată de ASF, Ministerul Finanţelor şi Casa de Pensii

Soarta pensiilor private obligatorii va fi decisă în...

Autor: Mediafax

04.09.2017, 00:06 912

Premierul Mihai Tudose a declarat, sâmbătă seara, după şedinţa CExN al PSD, desfăşurată la Mamaia, că analiza privind Pilonul II de pensii va fi prezentată de Autoritatea de Supraveghere Finanicară (ASF), Ministerul Finanţelor şi Casa de Pensii, urmând a fi finalizată în această săptămână.

„Tot ceea ce înseamnă discuţii pe Pilonul II se face la nivelul Ministerului de Finanţe, al ASF şi al Casei Naţionale de Pensii. S-au descoperit acolo mici probleme în ceea ce priveşte comisioanele luate mai mult decât trebuie - trebuia luate numai primul an, le-au luat 10 ani. Analiza va fi finalizată săptămâna viitoare“, a spus Tudose.

În cei zece ani de funcţionare a sistemului de pensii private obligatorii s-au strâns active de circa 7 miliarde de euro de la 7 milioane de participanţi.

Administratorii de fonduri din Pilonul II percep un comision lunar de 2,5% din contribuţia obligatorie pe care participantul o virează din salariu în contul de pensie privată. Acest comision se aplică înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond şi de investirea acestora. Pe lângă comisionul aplicat contribuţiei obligatorii, administratorii de fonduri mai percep o taxă de administrare de 0,05% pe lună din activul net total al fondului rezultat după investire.

Anul trecut românii au virat la Pilonul II contribuţii de 5,9 mi­liarde de lei, iar administratorii de fonduri au încasat comisioane de peste 320 de mil. lei.

Potrivit unor informaţii vehiculate în piaţă, guvernul ia în calcul o reducere a contribuţiei pentru pensiile private de la 5,1% la 2,5%, în cel mai bun scenariu, precum şi o reducere a comisioanelor de administrare.

Premierul a arătat că există bani suficienţi pentru plata pensiilor.

„Nu se poate lega noua lege a pensiilor de bugetul pe anul acesta. Intră de anul viitor în vigoare“, a mai spus Tudose.

La rândul lui, liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că formaţiunea sa consideră că Pilonul II trebuie menţinut, el arătând, însă, că acel comision de 2,5% perceput de fondurile de administrare nu se justifică.

„În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, apreciem că este un instrument util pentru creşterea veniturilor, după pensionare, şi apreciem că trebuie menţinut. Dar nu s-a pus problema existenţei sau a inexistenţei, ci numai a nivelului de finanţare“, a spus Tăriceanu.

El a arătat că a văzut diverse analize legate de finanţarea Pilonului II.

„Una din analize indică următorul lucru: că este un comision de 2,5% pe care l-au luat fondurile de administrare a pensiilor private. Acest comision mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de administrare a pensiilor private şi există părerea exprimată deja că acest comision atât de mare nu se justifică“, a spus Tăriceanu.

„Aceste fonduri se trezesc cu nişte bani pentru care nu au făcut niciun efort. Îşi iau un comision, mai primesc şi un comision de la noi, mai uşor, mai uşor“, a adăugat Tăriceanu.

El a arătat că la nivelul coaliţiei de guvernare se doreşte majorarea pensiilor şi pentru cei care nu contribuie la Pilonul II.

„Avem o promisiune, ne-am asumat-o, e şi o responsabilitate socială, sunt peste 5 milioane de pensionari care trăiesc în condiţii precare. Avem obligaţia de a vedea ce facem cu pensiile de azi. Cu cele din viitor - menţinem Pilonul II. Eu am recurs la pilonul III“, a mai spus Tăriceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO