Bănci și Asigurări

SocGen vede euro sub 4,30 lei la vară

SocGen vede euro sub 4,30 lei la vară

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

12.03.2012, 00:03 562

Leul are şanse de apreciere uşoară în raport cu euro în lunile următoare, cursul de schimb putând intra sub pragul de 4,30 lei/euro în iunie, antici­pează analiştii grupului francez Société Générale.

De la începutul anului, cursul s-a dovedit neobişnuit de stabil, fiind decuplat atât de miş­cările de depreciere, cât şi de curentul mai recent de întărire a majo­rităţii monedelor din regiune.

SocGen menţionează drept explicaţii parţiale pentru aceas­tă situaţie lichiditatea mai scă­zută a pieţei locale şi absenţa fluxurilor de capitaluri speculative. Teoretic, leul s-ar fi putut aprecia pe fondul vânză­rilor de valută generate de eliberarea de provizioane pe seama trecerii băn­cilor la standardele internaţionale de raportare financiară, însă BNR a regle­men­tat strict astfel de operaţiuni după ce la sfârşitul lui 2011 unele bănci mari apucaseră să vândă valută, iar ca rezultat cursul coborâse sub 4,30 lei/euro.

La aprecierea leului ar fi putut contribui şi îm­prumuturile de 2,25 mld. dolari contractate recent de Ministerul Finanţelor, însă pe piaţă nu s-au văzut vânzări de valută, statul fiind preocupat deocamdată de constituirea unei rezerve de lichiditate foarte puternice.

În sens invers, de depreciere a leului, ar putea acţiona deficitul de lichidităţi în euro resimţit de tot mai multe bănci şi care se reflectă în dobânzi la depozitele în euro de peste 4% pe an, dar în ciuda tuturor acestor factori cursul rămâne stabil. BNR a calculat vineri o paritate de 4,3545 lei/euro, în scădere uşoară faţă de joi.

În acest context, SocGen consideră că există fundamente pentru o apreciere modestă a leului până la sfârşitul anului, însă stabilitatea va fi probabil nota dominantă.

Dintr-un coş de 19 monede monitorizate de analiştii francezi, leul a avut una dintre cele mai slabe performanţe de la începutul anului, mişcându-se în banda cuprinsă între 4,30 şi 4,35 lei pentru un euro.

SocGen consideră că monedele din ţările emergente au un potenţial semnificativ de apreciere odată ce condiţiile de pe pieţele globale se mai normalizează, pe fondul reducerii riscurilor de declanşare a unei crize bancare serioase în Europa.

În acest context, leul ar putea încheia anul 2012 la un raport de 4,20 lei pentru un euro.

Cât priveşte dobânda-cheie, analiştii SocGen se aşteaptă ca BNR să livreze o nouă reducere de un sfert de punct procentual la sfârşitul acestei luni, rata de referinţă ajungând astfel la 5,25% pe an. Pe mai departe analiştii francezi anticipează o perioadă de stabilitate la nivelul dobânzii-cheie până la sfârşitul lui 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO