Bănci și Asigurări

Soldul creditului ipotecar în lei păstrează cadenţa de creştere: plus 900 de milioane de lei în august

Soldul creditului ipotecar în lei păstrează cadenţa...

Autor: Anelis Baciu

27.09.2016, 00:08 337

Soldul creditelor pentru locuinţe în lei şi-a păstrat în august ritmul de creştere lunară de 900 de milioane de lei, înregistrat şi cu o lună în urmă, şi a ajuns la 26,2 miliarde de lei (6 mld. euro), potrivit datelor BNR. Stocul împrumuturilor ipotecare continuă să se îngroaşe în pofida intrării în vigoare a legii dării în plată şi a epuizării plafonului progra­mului Prima casă.

Totuşi, ritmul de creştere lunar al finan­ţă­rilor este mai redus în comparaţie cu avansul înregistrat în perioadă anterioară a le­gii dării în plată, când fi­nanţările creşteau cu peste 1,1 miliarde de lei.

Încetinirea avan­su­lui finanţărilor de cre­dite ipotecare poa­te fi explicat de creşte­rea avansului la îm­pru­muturile imo­bi­lia­re standard, măsu­ră la care bancherii au recurs după intrarea în vigoare a legii dării în plată. De asemenea, la slă­birea ritmului de creştere a con­tribuit şi epuizarea fondurilor disponibile pen­tru creditele ipotecare achiziţionate prin programul guvernamental Prima casă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO