Bănci și Asigurări

Surpriza anului: Bank of Cyprus a preluat 9,7% din Banca Transilvania. Cum comentati?

16.12.2009, 23:05 115

Grupul cipriot Bank of Cyprus a surprins piata ieri dupa-amiazacu un anunt privind cumpararea unui pachet de 9,7% din actiunileBancii Transilvania (TLV), singura banca locala de top zece cuactionariat privat romanesc.

Banca Transilvania a fost in ultimii ani aproape permanentsubiectul discutiilor privind presupuse preluari, insa pana acumnicio tranzactie nu a fost finalizata, desi mai multe grupuriinternationale au ajuns in faze avansate de negociere.

Miscarea cipriotilor nu a fost anticipata de piata, majoritateajucatorilor asteptandu-se ca un nume mare din lumea bankinguluiinternational - nemti, francezi, spanioli, italieni - sa faca pasulla Banca Transilvania.

Bank of Cyprus are active de 37 de miliarde de euro la nivel degrup, fata de 4,3 miliarde de euro, cat are Banca Transilvania. Ceamai mare banca locala, BCR, are active de 17 miliarde de euro. Pepiata au aparut discutii in ultima saptamana privind o potentialapreluare a Bancii Transilvania, dupa ce mai multe pachete deactiuni au fost transferate prin tranzactii speciale pe Bursa de laBucuresti.

Grupul Bank of Cyprus a anuntat ca a cumparat 102,8 milioane deactiuni, reprezentand 9,7% din capitalul Bancii Transilvania,pentru 58 de milioane de euro. Astfel, banca este evaluata laaproximativ 598 de milioane de euro.

Actiunile Bancii Transilvania au crescut in ultimele zile cu16%, pe fondul mai multor tranzactii speciale derulate pe Bursa,iar de la inceputul anului cotatia actiunilor s-a dublat.

"Bank of Cyprus a derulat aceasta tranzactie doar pentru scopuriinvestitionale, valoarea platita reprezentand aproximativ de 1,5ori valoarea activului net", au anuntat cipriotii.

Banca Transilvania a crescut puternic in anii trecuti prinincorporarea profitului net si atragerea de capital de laactionarii principali si de pe Bursa, evoluand de la statutul dejucator regional la cel de banca de top.

Cu peste 500 de unitati, opereaza una dintre cele mai mariretele teritoriale dintre bancile private.

Cel mai mare actionar individual al Bancii Transilvania ramanepentru moment Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare(BERD), care detine 15% din actiuni. Potrivit statutului bancii,actualizat la inceputul acestui an, orice investitor care vrea sapreia peste 10% din actiuni trebuie sa ceara acordul actionarilor,BERD avand ultimul cuvant.

Principalul actionar roman al bancii este Horia Ciorcila,presedintele Consiliului de Administratie, cu 5% din actiuni, intimp ce patru SIF-uri detin circa 14% din actiuni. Printreactionarii Bancii Transilvania se numara si doua fonduri din grupulING, cu aproape 1%.

De asemenea, trei fonduri americane au intre 0,25% si 0,72%. Lasfarsitul sedintei de ieri, pretul actiunilor TLV pe Bursa era de2,4 lei, iar capitalizarea bancii se apropia de 600 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO