Bănci și Asigurări

Surpriză pe pieţele financiare: Banca Centrală Europeană e pregătită să acţioneze pentru retragerea programului de stimulare monetară

Surpriză pe pieţele financiare: Banca Centrală...

Autor: Ştefan Stan

08.03.2018, 15:53 4040

Banca Centrală Europeană a mai făcut un pas înspre oprirea măsurilor de stimulare monetară demarate în criză, renunţând la angajamentul explicit de a cumpăra mai multe obligaţiuni şi de a extinde prorgramul de relaxare cantitativă dacă va fi nevoie. 

Consiliul de guvernământ al BCE a înlăturat din declaraţii intenţia de a interveni agresiv în piaţa de bonduri dacă creşterea va dezamăgi, prin programul de achiziţii. Aceste comentarii au venit după dovezile că măsurile luate de bancă au început să dea rezultate şi să revină creşterea. 

Mişcarea, care vine imediat după decizia Băncii Centrale Europene de a reduce măsurile de relaxare cantitativă de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro, şi, într-un final, 30 de miliarde pe lună, indică faptul că banca este încrezătoare că poate exista creştere în regiune fără o susţinere monetară intensivă din partea băncii. 

Analiştii se aşteaptă ca BCE să renunţe la programul de achiziţie de bonduri, care intră sub incidenţa programului mai amplu de relaxare cantitativă în valoare de 2,3 trilioane de euro, posibil în septembrie. BCE a promis să cumpere bonduri în acelaşi ritm cel puţin până în toamnă şi se aşteaptă să păstreze ratele dobânzilor la minime record până la jumătatea lui 2019. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO