Bănci și Asigurări

Tarifele de referinţă pentru poliţele RCA vor avea în prima parte din anul 2024 creşteri uşoare, între 0,4% şi peste 6%, faţă de februarie 2023. Dar, faţă de 2022, creşterile sunt între 7% şi peste 26%. Până în ianuarie 2024 preţurile RCA încă sunt plafonate, dar întrebarea este: ce se va întâmpla când plafonarea va expira? Cât de sus se vor mai duce tarifele RCA?

Autor: Mircea Nica

18.12.2023, 08:25 3047

Cel mai mic tarif de referinţă RCA este de 1.055 lei, care se regăseşte la categoria de vârstă 51-60 de ani, pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică de sub 1.200 cmc, în timp timp ce tariful cel mai mare se regăseşte la categoria de sub 30 de ani, pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.

Noile tarife de referinţă la poliţele RCA, calculate de KPMG şi publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vin cu noi creşteri pe majoritatea categoriilor, de la 0,4% şi până la peste 6%, faţă de tarifele publicate în februarie 2023, pe unele segmente regăsindu-se chiar şi mici scăderi între 0,6% şi 3,3%, conform calculelor ZF. Având în vedere că tarifele de referinţă publicate de ASF reprezintă doar o orientare şi un preţ fix de referinţă folosit de asigurători pentru a stabili preţurile poliţelor RCA, întrebarea rămâne cu cât vor creşte de fapt preţurile poliţelor RCA anul viitor, ţinând cont că în ianuarie expiră forma de plafonare instituită în luna aprilie.

Tarifele de referinţă RCA publicate de ASF oferă de obicei o estimare privind nivelul mediu al preţului poliţelor RCA pe diferite categorii, ţinând cont de vârsta şoferului şi motorizarea autoturis­mului, acestea fiind doar două dintre criteriile pe baza cărora se stabileşte preţul efectiv al unei poliţe RCA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO