Bănci și Asigurări

Tinta de profit a BCR nu impresioneaza investitorii

23.02.2007, 19:03 19

Dezvaluirea profitului asteptat anul acesta de la BCR, cea mai mare banca din sistem, nu a avut un impact vizibil asupra principalilor sai actionari.
Titlurile Erste Bank sau ale SIF-urilor au inregistrat ieri oscilatii minore, in conditiile in care tinta impusa BCR corespunde unor proiectii anuntate anterior. Actiunile Erste Bank, principalul actionar al BCR, au pierdut ieri teren usor pe Bursa de la Viena, dupa ce la Bucuresti a fost dezvaluita marti tinta de profit a BCR pentru anul in curs.
SIF-urile nu au reactionat ieri in mod deosebit la informatiile privind profitul bugetat de BCR in acest an, actiunile acestora stagnand in general in jurul preturilor din ziua precedenta.
Informatiile privind cresterea de profit estimata la BCR in acest an nu au constituit o surpriza pentru piata, conducerea Erste precizand in trecut asteptarile pe care le are de la BCR in urmatorii ani. Surse din actionariatul BCR au dezvaluit miercuri ca in cadrul Adunarii Generale a fost aprobata o tinta de profit net de 1,1 miliarde de lei (aproximativ 325 de milioane de euro) pentru BCR in 2007.
Banca nu a publicat pana la acest moment rezultatele pe anul trecut, insa surse din piata au indicat un nivel al profitului net de 240 de milioane de euro pentru 2006.
"In conformitate cu toate planurile de dezvoltare a BCR bazate pe cresterea pe care Erste o va induce, se spera ca acest profit se va realiza. Noi ca actionari avem bineinteles tot interesul sa fie realizat. Nu va fi o tinta usoara, dar exista posibilitatea sa fie obtinut, avand in vedere cresterea asteptata a sectorului financiar in general si a celui bancar in principal, unde comparativ cu celelalte piete din regiune, gradul de bancarizare este inca foarte redus", a comentat pentru ZF Petre Szel, presedinte al Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia.
Titlurile Erste au coborat ieri pana la un minim de 57,95 eurocenti, fata de 59 eurocenti/actiune, la inceputul sedintei de tranzactionare. Pe parcursul zilei titlurile au urcat pana la un maxim de 59,15 centi, insa in a doua parte a sedintei cotatiile au coborat din nou, spre 58,3 centi/actiune. Corectia vine dupa ce in sedinta de marti titlurile Erste atinsesera un varf lunar de 60,1 centi/actiune.
Erste Bank va face publice rezultatele preliminare pentru anul 2006 miercurea viitoare. Datele privind BCR vor fi incluse in acel raport.
Tinta de profit a BCR pentru 2007 este cu 35% peste nivelul inregistrat anul trecut. In toamna trecuta, Adreas Trechl, seful Erste, care ocupa acum si functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, a anuntat ca vrea o crestere anuala a profitului filialei locale cu 40% pana in 2009. El stabilise atunci o tinta de profit pentru BCR in 2006 de 250 de milioane de euro.
Potrivit datelor raportate la BNR, activele BCR au crescut anul trecut cu aproape 50%, ajungand la 13,33 mld. euro. Banca a reusit sa creasca usor mai repede decat piata, cota sa de piata urcand din nou peste 26%.
Dintre bancile de top, BRD-SocGen si Banca Transilvania si-au publicat pana acum rezultatele. Francezii de la BRD au reusit anul trecut sa-si majoreze profitul net cu 19%, pana la 186 de milioane de euro. Banca Transilvania si-a majorat profitul net cu 20%, pana la 35,3 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO