Bănci și Asigurări

Topul companiilor de asigurari dupa primele noua luni

Topul companiilor de asigurari dupa primele noua luni
04.12.2008, 18:16 73

Primele noua luni din acest an au fost o perioada dificila pentru companiile de asigurari, multi din jucatorii din top zece inregistrand scaderi ale cotei de piata comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pe segmentul asigurarilor generale, care reprezinta 80% din totalul pietei asigurarilor, companiile din top zece au inregistrat evolutii (in euro) ale primelor brute subscrise intre minus 19,2% si plus 129,5%.
Cea mai mare scadere a fost raportata de BCR Asigurari, deoarece societatea a renuntat la asigurarile de credite, o linie de business care avea o pondere mare in totalul afacerilor. In aceeasi perioada, cresterea cea mai rapida a fost inregistrata de Ardaf, datorita avansului pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie, unde compania practica printre cele mai mici tarife din piata.
Competitia dintre primii doi jucatori, Allianz-Tiriac si Omniasig, a devenit mai stransa, deoarece diferenta de cota de piata dintre cele doua companii s-a micsorat considerabil.
Daca in primele noua luni ale anului trecut diferenta era de 5,4 puncte procentuale, la sfarsitul lunii septembrie 2008 aceasta s-a redus de noua ori, la 0,6 puncte. Allianz-Tiriac a incheiat primele noua luni cu afaceri de 261 de milioane de euro din asigurari generale, iar Omniasig cu 252,5 milioane de euro, cele doua companii fiind despartite astfel de 8,8 milioane de euro.
Cresterea asiguratorilor calculata in euro a incetinit si din cauza deprecierii leului fata de moneda europeana.
Companiile de asigurari generale din top zece care au raportat scaderi ale cotei de piata comparativ cu primele noua luni din 2007 sunt Allianz-Tiriac (-2,1 puncte), Asirom (-0,2), BCR Asigurari (-3,0), Unita (-0,6), Asiban (-1,2) si Generali (-0,8).
Aceasta inseamna ca sase companii din zece si-au diminuat cota de piata in primele noua luni. Companiile care si-au majorat cota de piata sunt Omniasig (2,7 puncte), Astra (2,7) si Ardaf (2,7).
Asiguratorii care au reusit sa urce mai multe pozitii in top sunt Astra si Ardaf. Astra a ajuns pe locul patru in clasamentul companiilor de asigurari generale, in conditiile in care in primele noua luni ale anului trecut ocupa locul sapte, in timp ce Ardaf a urcat de pe locul zece pe opt.
Piata asigurarilor generale a crescut cu circa 14% in primele noua luni, pana la 1,47 miliarde de euro, primele zece companii avand o pondere de aproape 90%.
Pe piata asigurarilor de viata numarul jucatorilor care si-au diminuat cotele de piata a fost chiar mai mare in primele noua luni.
Astfel, sapte din primele zece companii, care au o pondere de peste 97% in totalul pietei, au raportat scaderi ale cotelor de piata cuprinse intre 3,5 si 0,2. Aceste companii sunt ING Asigurari, Grawe, Allianz-Tiriac, Asiban, Aviva, Asirom si Omniasig Life. Asiguratorii care si-au majorat cotele de piata sunt AIG Life (plus 2,5 puncte), BCR Asigurari de Viata (3,2) si Generali (0,7).
Liderul pietei, care a urcat cu 15% in euro in primele noua luni, pana la 361,4 milioane de euro, a ramas ING Asigurari, cu afaceri de 113,7 milioane de euro, fiind urmat de AIG Life, cu subscrieri de 60,4 milioane de euro.
Pe locul trei a urcat BCR Asigurari de Viata, care in primele noua luni ale anului trecut ocupa pozitia a saptea in top. Societatea si-a majorat afacerile cu 78%, pana la 32,5 milioane de euro. De altfel, aceasta este cea mai rapida crestere de pe acest segment in primele noua luni.
Alte companii ale caror afaceri au urcat rapid, peste media pietei, au fost Generali (crestere de 35,7%) si AIG Life (35,2%).
In aceeasi perioada, Asiban, Asirom si Omniasig Life au raportat scaderi ale primelor brute subscrise calculate in euro.
Mai multi manageri din aceasta piata estimeaza ca businessurile lor vor incetini anul viitor din cauza crizei financiare, in timp ce altii spun ca asigurarile de viata vor avea un ritm de crestere similar celui din acest an.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO