Bănci și Asigurări

Transilvania a inceput sa vanda din actiunile Siretul

15.03.2004, 00:00 10

La doar o luna dupa ce a ajuns sa detina 5,5% din actiunile fabricantului de produse textile Siretul Pascani, Banca Transilvania a inceput sa vanda la Bursa o parte din actiunile cumparate la finalul anului trecut si inceputul acestui an. Pana in prezent banca a obtinut un castig de aproximativ 150% din tranzactiile cu actiuni Siretul. Scaderea cotei detinute de banca la Siretul sub nivelul de 5% urmeaza sa fie raportata la Bursa de Valori Bucuresti in aceasta saptamana.
Explicatia vanzari uni pachet de actiuni, dupa aproximativ o luna de la ultima achizitie este cresterea exploziva a cotatiei Siretul, care a atins vineri 9.100 lei/actiune, dupa ce la inceputul lunii februarie o actiune se tranzactiona la 5.000 de lei, iar cu un an in urma cotatia era de 1.500 lei/actiune.  "Initial investitia in actiuni Siretul a fost privita ca o investitie pe termen lung, dar evolutia pretului din ultima perioada ne-a determinat sa ne diminuam expunerea pe aceasta societate," a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Hanga, seful directiei piete de capital din cadrul bancii.
La fel ca majoritatea cumparatorior de actiuni ale Siretul, motivatia bancii a fost aceea ca societatea a ramas fara actionar majoritar dupa dizolvarea Asociatiei Salariatilor, ceea ce face foarte probabila aparitia unei oferte publice de preluare in urmatorii ani. O alta societate cotata la Bursa de Valori la care Banca Transilvania este actionar semnificativ este Armatura Cluj-Napoca, unde banca a achizitionat anul trecut un pachet de 5% din actiuni.
Actiunile Bancii Transilvania au atins vineri la Bursa un nou maxim istoric, la pretul de 6.600 lei/actiune, iar capitalizarea bursiera a bancii a atins nivelul de 200 milioane de dolari. Cei mai multi dintre cumparatorii de actiuni ale bancii mizeaza pe majorarile de capital pe care banca le-ar putea realiza in acest an. Adunarea Generala a Actionarilor este programata pentru finalul acestei luni, astfel ca modul in care va fi majorat capitalul social al bancii va fi cunoscut investitorilor cel mai probabil in aceasta saptamana. Dintre cele mai importante societati listate pe piata de capital, actiunile Bancii Transilvania au inregistrat de la inceputul acestui an cea mai mare crestere, peste 40%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO