Bănci și Asigurări

Tranzactia Erste Bank-Vienna Insurance, sub lupa Bruxelles-ului

09.05.2008, 20:26 23

Comisia Europeana urmeaza sa decida pana pe 3 iunie daca tranzactia prin care Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a vandut divizia de asigurari catre grupul austriac Vienna Insurance trebuie investigata dupa o procedura mai complexa pentru evaluarea efectului pe care il va avea pe diferite piete din UE.
Surse de la Bruxelles afirma ca afacerea de 1,4 miliarde de euro nu ar avea sanse sa treaca printr-o simpla examinare din partea reprezentantilor Comisiei care verifica respectarea regulilor comunitare privind competitia pe piata, asa ca ar putea fi investigata "cu lupa".
Tranzactia a fost anuntata de cele doua grupuri financiare austriece pe 26 martie. Compania membra a Erste Bank - Sparkassen Versicherung, are filiale in Austria, Cehia, Slovacia, Croatia, Ungaria, in afacere intrand si cele doua companii de asigurari ale grupului BCR.
Pentru a preveni eventuale probleme din partea autoritatilor de supraveghere a competitiei, Vienna Insurance si-a anunta deja intentia de a renunta la compania romaneasca Unita, pentru care unii investitori au inceput deja sa faca evaluari.
De asemenea, Vienna Insurance isi va reduce de la 60,5% la circa 10% participatia pe care o detine in divizia de asigurari a unei alte mari banci austriece, Bank Austria Creditanstalt. Cumparatorul este compania Ergo, care face parte din grupul german Munich Re si care detine deja 20,5% din aceeasi divizie.
In urma tranzactiei cu Vienna Insurance, Erste Bank isi va pastra participatii minoritare de cate 5% din actiunile subsidiarelor sale de asigurari de viata din Europa Centrala si de Est, inclusiv la BCR Asigurari de Viata.
Erste si Vienna Insurance au semnat in martie si un acord de distributie pe 15 ani, pentru vanzarea incrucisata a produselor, care ar urma sa aiba o contributie de 600 mil. euro la profitul Erste in 2008. Tranzactia a aparut si ca o solutie prin care Erste sa-si consolideze baza de capital.
Cota de piata la care ajunge Vienna Insurance in urma acestei achizitii se ridica la 37%, cu 9% mai mare decat cea de dinainte de tranzactie. Vienna Insurance detine in prezent in Romania companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata, Unita, Omniasig Life si Agras, care au inregistrat anul trecut afaceri totale de aproape 800 mil. euro.
Vienna Insurance ajunge astfel sa controleze mai mult de o treime dintr-o piata de 2,15 mld. euro si sa detina sapte companii de asigurari, din care patru sunt in top 10. Asa apare necesitatea renuntarii la una dintre companii - Unita, care detine o cota de circa 6,4%.
In acelasi timp, Vienna Insurance a inceput recent o operatiune de majorare a capitalului cu un miliard de euro pentru a putea sustine tranzactia cu Erste.
Vanzarea Unita va continua o serie de tranzactii majore pentru piata romaneasca a asigurarilor, francezii de Groupama acumuland deja trei branduri prin preluarea BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO