Bănci și Asigurări

Tranzactiile de pe piata valutara au depasit un miliard de euro pe zi in luna mai

Tranzactiile de pe piata valutara au depasit un miliard de euro pe zi in luna mai

Click pentru imaginea marita

21.06.2007, 19:15 21

Recordul istoric inregistrat in mai depaseste maximul stabilit chiar in luna martie, de 23,3 miliarde de euro, nivel care aproape a fost atins si in aprilie. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul operatiunilor realizate pe piata valutara de la Bucuresti marcheaza o crestere semnificativa, cu 78%, de la 15 miliarde de euro. De altfel, in primavara trecuta se tranzactionau lunar 11-14 miliarde de euro.
Cresterea lichiditatii pietei a fost alimentata de prezenta tot mai activa a jucatorilor nerezidenti.
De altfel, dealerii locali s-au obisnuit deja ca nerezidentii sa "faca piata". Astfel, piata se misca in functie de ordinele clientilor straini, iar dealerii se orienteaza de multe ori dupa sentimentul regional, uitandu-se la evolutia zlotului polonez sau a forintului maghiar pentru a intui directia in care se vor misca si cotatiile leu/euro.
Cresterea lichiditatii din mai a avut loc pe fondul revenirii jucatorilor speculatori straini pe pietele emergente. In luna aprilie, speculatorii isi inchisesera o parte din pozitiile de pe pietele emergente, pe fondul cresterii aversiunii fata de risc.
Leul nu a fost insa afectat de acea iesire de fonduri, intrucat lichiditatea foarte scazuta de pe piata monetara locala a determinat cresterea semnificativa a dobanzilor. Astfel, speculatorii au preferat sa-si mentina pozitiile pe leu sau chiar sa faca noi plasamente, astfel incat cursul a scazut usor in aprilie. In luna mai cotatiile au inregistrat o scadere mai accentuata, coborand sub nivelul suport de 3,3 lei pentru un euro, pe fondul vanzarilor mari de valuta, cand speculatorii au revenit pe pietele emergente.
In ultimele luni, leul a aratat ca este mai rezistent decat monedele vecine la depreciere, in timp ce in momentele de intrari de capitaluri castiga teren intr-un ritm mai mare. Analistii spun ca aceasta dinamica este data de dimensiunile inca reduse ale pietei locale, care fac dificila aparitia unei corectii de amploare.
Cu un volum zilnic de 1,2 miliarde de euro, piata valutara de la Bucuresti ramane inca minuscula pe langa cele vecine. Potrivit unui studiu al Bancii Centrale a Poloniei, pe piata valutara de la Varsovia se tranzactionau zilnic in aprilie 2004 peste 6,35 miliarde de dolari (5,9 miliarde de euro). Majoritatea tranzactiilor erau insa operatiuni cu instrumente derivate (FX swap), care totalizau ceva mai mult de 4 miliarde de dolari. In schimb, tranzactiile la vedere (spot transactions) totalizau numai 1,9 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro). Pe piata valutara locala majoritatea operatiunilor sunt realizate la vedere.
Pe de alta parte, dealerii bancilor locale noteaza ca tot mai des marii clienti nerezidenti aleg sa coteze leul direct intre ei, pe piete off-shore. Aceste tranzactii nu sunt insa contabilizate de BNR.
Astfel, volumul total al tranzactiilor valutare in care leul este implicat este chiar mai mare de 27 de miliarde de euro. Tranzactiile pe pietele off-shore influenteaza insa evolutia cotatiilor pe piata de la Bucuresti, in conditiile in care bancile straine isi inchid pozitiile pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO