Bănci și Asigurări

Turbulenţele iscate de Italia au afectat mai puţin leul decât forintul şi zlotul

Turbulenţele iscate de Italia au afectat mai puţin leul decât forintul şi zlotul

Autor: Razvan Voican

20.07.2011, 00:04 385

Leul a fost mai puţin afectat de turbu­len­ţele iscate pepieţele financiare eu­ropene de subiectul Italia începând de pe 7iulie, înregistrând o depreciere în raport cu euro mai mică decâtforintul şi zlotul, remarcă analiştii Erste.

"Cursurile de schimb rămân prin­cipalul canal pentru schimbărileîn eva­luarea riscului. Toate monedele din Europa Centrală şi deEst au înregistrat pier­deri după ce randamentele obli­gaţiuniloritaliene au început să urce. Cel mai mare impact s-a văzut peforint, în­tr-un context în care ascensiunea fran­cului elveţian laun maxim istoric a realimentat temerile legate de clienţii cucredite în valută", comentează ana­liştii băncii austriece.

Potrivitdatelor de piaţă, leul s-a de­pre­ciat cu 1,6% în raport cu euro încon­textul temerilor privind o eventuală alu­ne­care a Italiei învârtejul crizei da­to­riilor suverane, spre deosebire de fo­rintcare a pierdut aproape 4%. Şi zlo­tul polonez a fost mai afectatdecât leul, înre­gistrând o pierdere de 2,5%, însă în ace­laşi timpcoroana cehă sau lira tur­cească au rezistat mai bine presiunilorcau­zate de creşterea aversiunii la risc a investitorilor.

Pe de altă parte, randamentele tit­lu­rilor de stat româneşti nunumai că nu au fost duse în sus, aşa cum s-a întâm­plat de exempluîn cazul Croaţiei, ci chiar Ministerul Finanţelor a reuşit săemi­tă obligaţiuni cu randamente în scă­dere, spre 6% pe an. Acestaeste con­si­derat a fi unul dintre efectele deja vi­zibile aleîmbunătăţirii ratingului de ţară din partea Fitch. O influenţănega­tivă a turbu­len­ţelor a putut fi sesizată la nivelulCDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default), care aurcat iniţial spre 270 de puncte de bază (2,7%) în cazul României,pentru ca în ultimele zile să revină la 259 de puncte. PentruUngaria, CDS-urile au rămas la peste 300 de puncte.

Ieri leul a început şedinţa de tran­zac­ţionare pe o tendinţă deapreciere şi s-a menţinut pe această direcţie toată ziua, pe opiaţă apatică, iar la finalul şedinţei cotaţiile oscilau în jur de4,2550 lei/euro.

Valutele din regiune au consemnat de asemenea aprecieri uşoare,in­vestitorii arătându-se încrezători că li­derii europeni vorstabili joi un program clar de salvare a Greciei.

BNR a calculat un curs de referinţă cu 1,25 bani mai redus, de4,2560 lei/euro.

Leul a recuperat teren şi în raport cu francul elveţian,referinţa coborând cu 5,87 bani, la 3,66 lei/franc. În se­siuneaprecedentă, cursul BNR pentru franc a atins maximul istoric, de3,7187 unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO