Bănci și Asigurări

Uitaţi de curs, cresc dobânzile! Robor la 3 luni a urcat la maximul din ultimii doi ani şi creşte accelerat. De la începutul anului, cursul leu/euro a urcat cu 1%, în timp ce Robor la 3 luni a explodat cu 31%

Uitaţi de curs, cresc dobânzile! Robor la 3 luni a...

Autor: Ştefan Stan

26.09.2017, 12:28 11312

Indicele Robor cu scandeţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 1,14%, maximul din ultimii doi ani, de pe 6 noiembrie 2015. Pe 25 august, în urmă cu o lună, indicele Robor la 3 luni era de 0,90%, în timp ce ieri era de 1,11%. 

Indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 1,25%, de la 1.09 pe 25 august. Creşterea Robor a fost mai accelerată în ultima lună, după mai multe luni de stabilitate. De la începutul anului, cursul a crescut cu 1,8%, în timp ce Robor-ul la 3 luni a urcat cu 31%. 

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se sta­bileşte zilnic de BNR ca medie arit­metică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin pro­gramul Prima casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la 3 luni.

Robor este influenţat de nivelul de lichiditate din piaţă. Majorarea nivelului acestui indicator poate să fie resimţită în viitor de români şi să plătească rate mai mari la credite.

Ajustarea ratelor dobânzilor este o operaţiune realizată de obicei tri­mes­trial de către bănci.

60% din împrumuturile acordate în România sunt în lei, şi au la bază dobânda Robor, în funcţie de care li se calculează ratele. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO