Bănci și Asigurări

Ultimul trimestru se anunţă dificil pentru Finanţe: vârf de plată a datoriei de 6 miliarde de lei în octombrie şi scadenţa la obligaţiuni în euro de 1,3 miliarde de euro în noiembrie

Ultimul trimestru se anunţă dificil pentru Finanţe:...

Autor: Claudia Medrega

08.10.2013, 17:59 226

Ministerul Finanţelor are o misiune dificilă în ultimul trimestru din acest an în condiţiile în care în luna octombrie este un vârf de plată a datoriei, ajungând la scadenţă titluri de stat de peste 6 mld. lei, iar în noiembrie va fi scadenţa la obligaţiunile în euro emise pe piaţa locală în 2010, de 1,3 mld. euro.

Vârfuri de plată comparabile, de circa 6 mld. lei, au existat şi în primul trimestru din acest an. În 2012 Finanţele au avut un vârf de plată de 5,2 mld. lei în luna iulie, faţă de o medie de 3,7 mld. lei pe întregul an. Ministerul Finanţelor a anunţat pentru ultimul trimestru al anului atragerea unui volum indicativ de 13-15 mld. lei, din care certificatele de trezorerie reprezintă circa un sfert din sumă, iar restul vor fi obligaţiuni cu maturităţile de 3, 5, 7 şi 10 ani. Valoarea împrumuturilor potenţiale este dublă faţă de cea anunţată pentru trimestrul al treilea.

Pentru luna octombrie Trezoreria a planificat emisiuni de titluri de stat cu o valoare cumulată 4,75 mld. lei şi va lansa şi titluri în euro cu o valoare indicativă de 150 mil. euro.

Pentru acoperirea obligaţiunilor în euro scadente în noiembrie ar putea să fie folosiţi bani împrumutaţi prin emisiunea de eurobonduri de 1,5 mld. euro, plasată în luna septembrie. România este în continuare depen­dentă de capitalurile străine atât pentru rostogolirea datoriei externe, cât şi pentru finanţarea deficitului bugetar. La datoria internă se adaugă şi rambursările în contul datoriei publice externe. Ministerul Finanţelor a avut de rambursat în acest an circa un miliard de euro către FMI în 2013, o sumă comparabilă urmând să fie plătită şi anul viitor.

Finanţele au împrumutat de la începutul anului 36,5 mld. lei de pe piaţa internă. La aceste împrumuturi se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe de 2,9 mld. euro şi 1,5 mld. dolari.

Până la sfârşitul lunii iulie Ministerul Finanţelor acoperise peste 60% din necesarul de lichidităţi pe anul acesta. Datoria publică externă s-a triplat de la 10,5 mld. euro în decembrie 2008 până la 35,7 mld. euro la jumătatea acestui an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO