Bănci și Asigurări

Un fost CEO din pensii private: Nu avem putere, dar suntem primii sanctionati

15.08.2008, 19:58 24

Unul din cei opt directori executivi de companii de pensii private care si-au pierdut functia sau au renuntat la aceasta in mai putin de un an de la startul sistemului a acceptat sa vorbeasca cu ZF despre motivele plecarii sale si despre presiunea imensa la care este supus zi de zi un CEO din pensii.
"Directorii executivi sunt cei responsabili din punct de vedere legal pentru actiunile companiei, iar legile si normele din pensii private contin sanctiuni foarte dure, pana la sapte ani de inchisoare in anumite cazuri. Combinatia de responsabilitate legala si lipsa aproape totala a controlului asupra operatiunilor derulate de companie face pozitia de CEO al unei companii de pensii private greu de pastrat", sustine fostul director executiv, care nu a dorit sa isi faca publica identitatea.
El afirma ca actionarii sunt cei care fac jocurile in companie, iar directorii executivi nu detin controlul asupra tuturor deciziilor si operatiunilor, insa sunt responsabili legal de acestea. Exista o presiune imensa din partea actionarilor, care vor sa isi recupereze intr-o perioada rezonabila investitiile de circa 600 de milioane de euro realizate in aceste companii.
Pe langa aceasta, piata pensiilor private este foarte reglementata, iar sanctiunile aplicate companiilor si sefilor acestora de catre autoritatea de supraveghere pot fi foarte dure.
De exemplu, ING a primit recent o amenda de 382.000 de euro de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru incalcarea legislatiei in vigoare.
"Daca ceva merge prost in operatiuni, marketing sau pe partea financiara, directorul executiv este primul sanctionat cu amenda sau inchisoare, chiar daca nu a avut legatura cu cele intamplate. Nu m-ar surprinde sa vad si alti directori executivi de companii de pensii parasindu-si functiile in momentul in care vor intelege acest lucru", povesteste fostul CEO.
Pensiile private sunt considerate afacerea urmatoarelor decenii, sumele pe care fondurile le vor administra urmand sa ajunga la miliarde de euro.
Lupta dintre fonduri pentru clientii care le vor aduce aceste miliarde este extrem de dura, iar functia de CEO al unei companii de administrare ascunde, de fapt, o mare capcana, spune fostul director.
Fondurile de pensii si, implicit, sefii acestora, au o responsabilitate foarte mare, avand in vedere ca administreaza pensiile private a 3,5 milioane de romani, adica a unuia din doi angajati.
"Majoritatea directorilor de companii de pensii sunt prinsi intr-o mare capcana, pentru ca nu au autoritate reala in organizatiile lor, iar oamenii care teoretic ar trebui sa le raporteze lor de fapt le raporteaza actionarilor. Directorii executivi sunt cei care trebuie sa suporte greul reglementarilor dure impuse de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Acest lucru te epuizeaza emotional si nu poate fi suportat la nesfarsit", afirma fostul CEO.
Nu este de neglijat nici presiunea mediatica asupra companiilor de pensii si a autoritatii de supraveghere, acestea fiind intotdeauna in vizorul presei, mai ales dupa publicitatea masiva care li s-a facut pensiilor private in cele patru luni de campanie initiala de aderare (17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008). Companiile de pensii private au cheltuit in aceasta perioada circa 20 de milioane de euro pentru campanii publicitare.
Cei opt sefi din pensii private care si-au pierdut sau si-au parasit functiile sunt Marius Floarea (fost CEO al OTP Pensii), Adrian Allott (Aviva Pensii), Christodoulos Ellinopoulos (Marfin), Marco Simic (Zepter), Gilles Sohm (AG2R), Enache Jiru (MKB Romexterra), Silvia Sarb (BT Aegon) si Radu Vasilescu (ING Pensii). Patru din acestia, Ellinopoulos, Simic, Sohm si Jiru, au plecat din piata cu tot cu companiile pe care le conduceau. Acestea au cerut Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private retragerea autorizatiei de functionare, deoarece aveau foarte putini participanti si nu puteau sa reziste pe piata. La momentul in care au iesit din piata, aceste companii aveau in total doar 4.854 de clienti. Legislatia in vigoare prevede ca un fond de pensii trebuie sa ajunga la cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de functionare, altfel va fi obligat sa paraseasca piata.
Cea mai surprinzatoare miscare a unui CEO a fost cea a lui Radu Vasilescu, fostul sef al celui mai mare fond de pensii, ING, cu 1,38 de milioane de clienti. El si-a anuntat demisia la sfarsitul lunii iulie, spunand ca va infiinta un business propriu in domeniul consultantei financiare. In locul lui va fi numita Emilia Bunea, fostul director financiar al ING Asigurari, numire care acum asteapta avizul CSSPP.
In prezent pe piata activeaza 14 fonduri de pensii obligatorii, care au peste 4,16 milioane de clienti, insa numai pentru 3,5 milioane din acestia s-au incasat contributii. Pana in prezent, fondurile au incasat circa 80 de milioane de euro, bani pe care i-au investit preponderent in titluri de stat si depozite bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO