Bănci și Asigurări

Un nou maxim istoric al cursului de schimb

Un nou maxim istoric al cursului de schimb

Autor: Andreea Mioara Neferu

06.07.2012, 00:05 266

Cursul de referinţă a atins ieri un nou maxim istoric, de 4,4796 lei/euro, în aşteptarea votului de astăzi pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Recordul de ieri trage un semnal de alarmă, cursul de schimb fiind la un pas de pragul de 4,5 lei pentru un euro.

Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat ieri cu 0,43 bani, de la 3,7236 lei/franc la 3,7279 lei/franc, şi a atins un nou maxim al ultimelor zece luni.

O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.

Leul s-a depreciat joi şi în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 2,85 bani, la 3,5827 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5542 lei/dolar. Un curs oficial mai mare decât cel de joi a fost atins pe 5 iunie, când dolarul a fost la 3,5918 lei.

"Tensiunile de pe plan local reprezintă un semnal negativ pentru cursul de schimb, în condiţiile în care acestea vin în contextul unei incertitudini ridicate pe pieţele externe (...). În acest context, deşi scenariul nostru de bază mizează pe un curs de schimb leu/euro destul de stabil până la finalul anului, există riscuri ca leul să continue să se deprecieze", potrivit unui raport al Raiffeisen Bank. Potrivit traderilor, în ultimele zile BNR a intervenit indirect pe piaţă, vânzând euro prin intermediul unor bănci locale pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

O depreciere suplimentară a leului poate antrena deteriorarea portofoliilor de credite ale băncilor şi creşterea creditelor neperformante. În plus, deprecierea leului poate să influenţeze negativ cererea internă şi, implicit, creşterea economică. Iar fluxurile financiare către România pe canalul exporturilor, investiţiilor străine şi dezintermedierii financiare sunt în declin. Costul imediat al deprecierii leului va fi resimţit de cei care au de rambursat împrumuturi în valută şi de importatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO