Bănci și Asigurări

Un român plăteşte 20.000 de euro pe an pentru o asigurare de viaţă de 4 mil euro. Aceasta este cea mai mare poliţă din România

Un român plăteşte 20.000 de euro pe an pentru o asigurare de viaţă de 4 mil euro. Aceasta este cea mai mare poliţă din România

Autor: Ciprian Botea

29.10.2011, 18:20 6607

Antreprenorii sau managerii marilor companii sunt principalii clienţi ai asigurărilor de viaţă "de lux", iar numărul poliţelor vândute anual se numără în sute. Aceşti clienţi beneficiază însă de sume asigurate care depăşesc pragul de un milion de euro.

"Printre deţinătorii de poliţe de asigurare de viaţă cu prime de valori mari şi foarte mari se numără persoane care beneficiază de acorduri sofisticate de creditare, clienţi cu venituri mari şi foarte mari având statut de antreprenor sau companii care doresc să se protejeze pe termen scurt în cazul decesului unui asociat sau angajat cu statut cheie", a declarat Virgil Ichim, director divizie asigurări de viaţă şi sănătate în cadrul Allianz-Ţiriac.

Italienii de la Generali au vândut, spre exemplu, o asigurare de viaţă care acoperă doar riscul de deces cu o sumă asigurată de 4 milioane de euro, iar clientul respectiv plăteşte o primă anuală de 20.000 de euro.

Compania nu a precizat care este vârsta asiguratului sau durata contractului, acestea fiind cele mai importante criterii luate în calcul la stabilirea primei. Astfel, cu cât asiguratul este mai tânăr, iar perioada de cotizare mai îndelungată, cu atât prima de asigurare este mai mică.

ING Asigurări, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor de viaţă, are la rândul său în portofoliu o poliţă cu o sumă asigurată echivalentă cu 8 milioane de lei (1,85 mil. euro), clientul respectiv achitând o primă anuală de 21.500 de lei (aproape 5.000 de euro). Contractul, care acoperă doar riscul de deces, a fost încheiat pentru garantarea unui credit contractat de clientul respectiv.

Americanii de la Alico, care au intrat recent şi pe segmentul clienţilor cu venituri mici, cu asigurări de viaţă simple care au prime de 10-12 euro pe an, au vândut şi o poliţă de accident cu o sumă asigurată de 6,7 milioane de lei (1,55 mil. euro).

Clientul achită o primă anuală de 14.900 de lei (3.450 de euro).

Poliţele simple de viaţă sunt corelate cu veniturile asiguraţilor, astfel că de obicei au sume asigurate de câteva mii de euro, ceea ce înseamnă că primele anuale nu sunt mai mari de câţiva zeci de euro. La aceste asigură ri, toţi banii merg în componenta de protecţie, astfel că în cazul în care pe parcursul contractului nu se întâmplă evenimentul asigurat, clientul nu primeşte nimic la final.

Mai scumpe sunt însă poliţele cu acumulare, în cazul cărora clientul primeşte la finalul contractului o anumită sumă de bani chiar dacă pe parcurs nu a avut loc evenimentul asigurat. O parte din prima plătită de client merge în componenta de protecţie, iar o altă parte este investită.

"Majoritatea poliţelor de asigurări de viaţă au prime anuale cuprinse între 200 şi 500 de euro, cu o medie situată undeva la mijlocul intervalului. Acest lucru nu înseamnă că nu există persoane dispuse să plătească mult mai mult pentru protecţia financiară a familiilor şi apropiaţilor", a precizat Ichim.

Poliţele au anumite limite privind sumele asigurate, aceste praguri putând fi depăşite prin cumpărarea de extraopţiuni. "Maximul de sumă asigurată pentru o asigurare de viaţă individuală este de 150.000 de euro, această sumă putând fi dublată sau chiar triplată dacă clientul optează şi pentru asigurări suplimentare", au precizat reprezentanţii Eureko.

Generali mai are în portofoliu o asigurare care acoperă doar riscul de deces cu o sumă asigurată de 1,5 milioane de euro, pentru care clientul plăteşte 1.700 de euro pe an. Şi Asirom a vândut o poliţă cu o sumă asigurată de 500.000 de euro, pentru care încasează anual peste 1.100 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO