Bănci și Asigurări

Un simplu comentariu privind o ipotetica scadere a ratingului de tara a aruncat leul in corzi

Un simplu comentariu privind o ipotetica scadere a ratingului de tara a aruncat leul in corzi

Click pentru imaginea marita

26.03.2007, 19:10 17

A fost suficient ca vineri pe fluxurile agentiilor de stiri sa apara o stire care cita o analiza a Danske Bank, cea mai mare banca daneza, privind riscul scaderii ratingului Romaniei, si leul a inceput sa piarda rapid teren in fata euro.
Dealerii si clientii lor nici macar nu au asteptat ca previziunea analistilor danezi sa fie confirmata de Fitch sau Moody's - agentiile avute in vedere in analiza Danske Bank, si au inceput sa scape de lei.
In privinta Moody's, Danske nici macar nu vorbea despre o reducere a notei de risc de tara, ci despre o schimbare a perspectivei de rating, de la "stabila" la "negativa".
In cazul Fitch, analiza avea in vedere faptul ca ratingul acordat Romaniei de aceasta este cu o treapta mai sus decat notele corespondente date de Moody's si Standard&Poor's, ceea ce ar mari riscul unei scaderi intr-un context de instabilitate politica si de accentuare a vulnerabilitatii externe din cauza deficitului de cont curent in crestere constanta.
Danske Bank este cea mai mare banca daneza si una dintre cele mai puternice din zona scandinava, iar recent a depus la BNR notificari privind intentia de a oferi servicii in mod direct in Romania. Totusi, Danske nu reprezinta o voce de referinta pe piata analizelor macroeconomice in regiunea Europei Centrale si de Est, avand in vedere ca nici nu are o expunere semnificativa.
La scurt timp dupa ce comentariile sale au fost preluate de agentii de presa, atat Fitch cat si Moody's au infirmat perspectiva reducerii notelor de risc ale Romaniei, desi analistii Moody's au emis recent o analiza care scotea in evidenta cresterea riscurilor induse de deteriorarea balantei de plati externe in ciuda procesului de integrare in UE.
In toamna trecuta, Moody's a fost ultima dintre cele trei mai agentii care a inclus Romania in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii, iar situatia macroeconomica si politica nu s-a deteriorat atat de mult intre timp incat sa justifice o schimbare dramatica de optica.
Mai mult, evaluarea recenta a FMI a aratat ca nu exista riscuri macroeconomice pe termen scurt, situatia macroeconomica de ansamblu fiind catalo-gata drept buna, iar contextul politic-suportabil de catre investitori, mai ales ca situatii similare de instabilitate se regasesc si in alte tari din regiune.
Pe de alta parte, piata valutara se arata extrem de sensibila la comentarii negative, chiar daca acestea nu vin din surse cu renume si nici macar nu sunt confirmate. Ce-i drept, odata ce Moody's a infirmat previziunile Danske, leul a revenit.
"Vineri piata a fost foarte volatila, cotatiile urcand pana la un maxim de 3,37 lei pentru un euro. Piata este acum sensibila si nervoasa, reactionand la orice zvon", comenteaza Bogdan Mihoc, director piete financiare la HVB-Tiriac Bank.
In a doua parte a sedintei de tranzactionare de vineri, cotatiile au urcat abrupt de la niveluri apropiate de 3,35 lei pentru un euro la ora pranzului pana la un maxim de 3,37 lei pentru un euro.
Abia spre sfarsitul zilei, cand Moody's a dezmintit informatiile, piata s-a calmat, aparand si interese de vanzare de valuta. In aceste conditii euro a incheiat ziua usor mai jos, la 3,3630/3,3650 lei. Mihoc se asteapta ca saptamana aceasta euro sa oscileze intr-o banda ingusta, intre 3,35 si 3,37 lei.
Pana acum leul se aratase rezistent la aparitia unor stiri locale nefavorabile, marii jucatori straini fundamentandu-si deciziile la nivel regional.
Evenimentul de vineri arata insa cat de mare poate fi volatilitatea pietei si cat de brutale miscarile de curs, mai ales in situatia in care chiar ar veni o veste proasta de la o mare agentie de rating.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO