Bănci și Asigurări

UniCredit a redus la o singură cifră dobânda la ipotecarele în lei

UniCredit a redus la o singură cifră dobânda la ipotecarele în lei

Autor: Ciprian Valentin Botea

10.04.2012, 00:07 1444

UniCredit Ţiriac, a şasea bancă locală după activele deţinu­te, vinde ipotecare în lei cu dobândă fixă de 8,3% pe an în primii trei ani de contract şi se aliniază astfel noilor reglementări ale BNR care încurajează creditarea în moneda naţională şi restricţionează accesul populaţiei la finanţare în valută.

Dobânda creditului devine variabilă după primii trei ani de contract, fiind formată din indicatorul Robor la o lună plus o marjă de 4% la creditele ipotecare şi 5% la creditele de nevoi personale cu garanţie imobiliară. Dobânda anuală efectivă urcă la 9,5% pe an.

Spre exemplu, rata la un credit de 200.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţia unei locuinţe este 1.546 de lei. Dobânda anuală efectivă ajunge la 9,54% în condiţiile în care clientul trebuie să achite pe lângă dobândă şi un comision de acordare de 1.290 de lei, precum şi un comision lunar de administrare de 0,05% aplicat la sold. Suma achitată de client la final este de 580.000 de lei.

Aceasta este una dintre puţinele oferte cu dobânzi de o singură cifră la creditele ipotecare în lei lansate de bancheri pe piaţă după ce BNR a înăsprit vânzarea de finanţări în valută. Cu toate acestea, diferenţialul de dobândă faţă de un credit în euro rămâne ridicat, astfel că rata lunară este cu circa 30% mai mare decât la un credit cu o valoare similară în euro.

BCR, cea mai mare bancă locală după active, şi grecii de la Alpha Bank au redus la o singură cifră dobânda nominală la ipotecarele în lei la începutul anului pentru a se alinia noilor direcţii trasate de BNR. Şi portughezii de la Millennium au în prezent dobândă de o singură cifră la creditele ipotecare.

Creditele ipotecare în euro pot fi vândute începând din luna februarie numai cu avans minim de 25% din preţul locuin­ţei finanţate, în timp ce la lei clienţii pot să contribuie în continuare cu un avans de 15%. Vânzările de credite în moneda locală ar putea creşte în aceste condiţii, mai ales dacă şi dobânzile la lei vor scădea.

Ipotecarele în lei au fost considerate mult timp de bancheri produse de rangul al doilea, în condiţiile în care majoritatea clienţilor preferă să-şi asume riscul valutar şi să se împrumute în euro datorită dobânzilor semnificativ mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO