Bănci și Asigurări

UniCredit: Guvernul s-ar putea încadra anul acesta în ţinta de deficit de 3% din PIB. Una dintre cele mai mari probleme rămâne incertitudinea fiscală

UniCredit: Guvernul s-ar putea încadra anul acesta în...

Autor: Ştefan Stan

04.08.2017, 12:46 564

Consumul rămâne în continuare puternic în România, potrivit celor mai recente date din vânzările din retail, care s-au bucurat de o creştere de 6,5% de la an la an în luna iunie. Vânzările de retail vor continua să fie susţinute de creşterea salariului mediu, care a atins 2366 lei (517 euor) în mai, o creştere de 13,8% de la an la an în termeni reali, potrivit analiştilor de la UniCredit.

De asemenea, consumul mai puternic a dus de asemenea la creşterea importurilor, implicând un impact mai puternic al factorilor desinflaţionari, menţionaţi recent de BCE, potrivit UniCredit. Aceştia se aşteaptă ca, indiferent că BNR va revizui pozitiv aşteptările de inflaţie în raportul de astăzi, presiunea inflaţionistă să rămână limitată.

Deficitul bugetar era de 0,8% din PIB la sfârşitul primului semestru din 2017, o creştere de 0,5% faţă de prima jumătate a anului trecut, cheltuielile crescute de personal implicând costuri mai ridicate în raport cu aceeaşi perioadă din 2016 cu 0,7% din PIB, iar asistenţa socială cu 0,5% din PIB. Veniturile din TVA şi accize au scăzut cu 0,3% din PIB. Deşi angajamentele de cheltuielie au crescut în comparaţie cu anul anterior, ţinta de 3% din PIB de deficit ar putea fi îndeplinită anul acesta. Totuşi, o serie de măsuri de echilibrare bugetară ar putea fi implementate în perioada următoare, în condiţiile în care cheltuielile vor creşte şi mai mult din 2018.  

Incertitudinea fiscală rămâne în continuare mare în România, guvernul uitându-se către noi surse de venituri şi reduceri de cheltuieli. O serie de propuneri anterioare au fost déjà retrase, cum ar fi înlocuirea cotei fixe de impozitare de 16% cu un impozit pe cifra de afaceri, sau introducerea unei taxe de solidatritate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO