Bănci și Asigurări

UniCredit încearcă să convingă clienţii să-şi pună economiile în depozite pe termen lung

UniCredit încearcă să convingă clienţii să-şi pună economiile în depozite pe termen lung

Spuza: Există o cerere mai mare pentru depozitele în euro pe termen lung pentru că există încă teama de devalorizarea leului

Autor: Ciprian Botea

20.01.2012, 00:06 1427

UniCredit Ţiriac Bank a convins deja câteva sute de clienţi să-şi pună banii într-un depozit pe doi sau trei ani cu dobândă de 7% pe an la lei şi 4,5-5% pe an la euro, dar aceştia sunt în continuare reticenţi să-şi blocheze economiile la bancă pe termene de cinci sau şapte ani.

"Există o cerere mai mare pentru depozitele în euro pe termen lung pentru că există încă teama de devalorizarea leului. Am atras deja câteva sute de depozite pe doi sau trei ani, dar foarte puţini au ales să economisească pe şapte ani. Vrem să ajungem la 1.000-2.000 de clienţi până la finalul anului", a declarat Bogdan Spuza, director marketing şi segmente în cadrul diviziei de retail a UniCredit Ţiriac. Banca a lansat la începutul anului depozite cu scadenţa la doi, trei, cinci şi respectiv şapte ani şi plăteşte dobânzi de 7% pe an la lei şi între 4,5% şi 6% pe an la euro. El afirmă că ţinta este reprezentată de clienţii care au deja depozite pe termen scurt de câteva mii sau chiar zeci de mii de euro.

Mai multe bănci au venit în ultima perioadă cu oferte de depozite pe termene lungi în încercarea de a echilibra balanţa între creditele acordate pe termen lung şi resursele atrase pe termen scurt, dar şi în contextul în care se confruntă cu restrângerea finanţărilor primite de la băncile-mamă.

Multe bănci s-au pliat în trecut după preferinţa pentru produse lichide a clienţilor şi s-au mulţumit să atragă economii pe termen scurt, majoritatea depozite cu scadenţa la o lună sau trei luni. Cei mai mulţi clienţi îşi reînnoiesc depozitele la scadenţă şi ajung în final să-şi ţină banii la bancă mult mai mult timp. "A fost o problemă şi de cerere şi de ofertă până acum. Clienţii au fost reticenţi să economisească pe termen lung, dar nu a existat nici ofertă. Bariera aceasta nu putea fi spartă decât de ofertă. Cred că cererea pentru astfel de produse va creşte în viitor", comentează Spuza. El notează deja o migrare a clienţilor către scadenţe mai lungi în perioada de criză. Aproape o treime din depozitele atrase de UniCredit la sfârşitul anu­lui trecut aveau scadenţa mai mare de de şase luni, faţă de numai 9% din total în decembrie 2008.

"Economia s-a stabilizat şi acest lucru încurajează economisirea pe termen lung. Aşteptările sunt ca dobânzile la lei să scadă în perioada următoare, în timp ce lichiditatea în euro va fi mai scumpă", spune Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Clienţii care îşi retrag banii înainte de scadenţă dintr-un depozit pe doi, trei, cinci sau şapte ani primesc o dobândă care variază între 4,75% şi 5,25% pe an la lei şi între 2,5% şi 3,5% pe an la euro în funcţie de perioada după care banii au fost retraşi.

Băncile locale se bat, începând din toamnă, mai aprig pentru a atrage resurse de la clienţi şi au urcat din nouă dobânzile la depozite spre 8% pe an la lei şi 5% pe an la euro. Multe filiale de bănci străine încearcă să înlocuiască o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă cu resurse de pe piaţa locală, însă nu fac decât să se bată pe un potenţial limitat şi astfel dobânzile au tot urcat.

Soldul depozitelor în lei cu scadenţa mai mare de un an era de 3,75 miliarde de lei (circa 860 mil. euro) la sfârşitul lunii noiembrie, în creştere cu 41% faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

Economiile în euro au crescut de patru ori în aceeaşi perioadă şi au ajuns la echivalentul a 366 mil. euro, potrivit datelor BNR. Clienţii individuali ai băncilor aveau în noiembrie anul trecut depozite totale cu o valoare cumulată de peste 110 miliarde de lei (25 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO