Bănci și Asigurări

UniCredit Tiriac nu renunta la avansul la ipotecare

14.09.2007, 16:55 17

UniCredit Tiriac Bank nu are in vedere eliminarea avansului la creditele ipotecare, dupa ce va primi avizul BNR pentru noile norme de creditare, preferand sa aiba o abordare prudenta, a declarat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al bancii.
"Vom reduce avansul, dar nu il vom elimina. Vrem sa fim prudenti", a spus Pascariu.
El a adaugat ca UniCredit Tiriac Bank va incepe sa faca raportari pozitive (istoricul financiar al unui client - n.r.) la Biroul de Credit. Aceasta constituie o conditie esentiala pentru ca o banca sa primeasca de la BNR avizul asupra normelor proprii de creditare. Bancile care nu raporteaza informatii pozitive pot practica un grad de indatorare de maxim 65%, in cazul in care noile norme de creditare a persoanelor fizice au fost aprobate de BNR.
Anunturi similare privind intentia de a nu renunta la un minim avans la creditele ipotecare au facut si alte banci, precum BRD sau ING - care nici nu a avut nevoie de aprobarea BNR, insa in cele din urma au acceptat si variante cu avans zero sub presiunea concurentei.
UniCredit Tiriac a depus normele la BNR si se afla in discutii cu reprezentatii bancii centrale, a adaugat Pascariu.
Din punctul de vedere al bancii, normele proprii sunt utile pentru ca permit deservirea mai buna a clientilor cu venituri mari si foarte mari.
Pana in prezent, BNR a validat normele a zece banci - Alpha Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank, BCR, Banca Transilvania, ATE Bank Romania, CEC, Bank Leumi Romania, Credit Europe Bank si Romanian International Bank. Banci mari de retail precum Raiffeisen sau Bancpost, dar si Banca Romaneasca, inca acorda credite dupa vechile norme emise de BNR, ceea ce inseamna ca accepta un nivel maxim de indatorare al unui client de 40% din totalul veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO