Bănci și Asigurări

UPDATE Semnal prost pentru economie: Veniturile Bugetului au scăzut cu 1,8% în prima lună a anului. Ministrul bugetului, Liviu Voinea, susţine că scăderea se datorează neîncasării anticipate ca în 2012 a impozitului pe profit

UPDATE Semnal prost pentru economie: Veniturile Bugetului...

Autor: Octavian Calei

26.02.2013, 11:59 845

Veniturile bugetului general consolidat s-au diminuat cu 1,8% în termeni nominali pe prima lună a anului faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012 , informează Ministerul de Finanţe.

Veniturile înregistrate de bugetul general consolidat s-au situat la 15,98 miliarde lei, reprezentând 2,6% din PIB. Ca pondere în PIB, indicatorul menţionat a scăzut cu 0,2 pp în ianuarie 2013.

Comunicatul Finanţelor mai arată că veniturile fiscale s-au redus, la rândul lor, cu 6,1% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent datorită decalării termenului de plată a impozitului pe profit la data de 25 martie 2013.

Per ansamblu, execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2013 s-a încheiat pe plus, înregistrând un excedent similar celui din anul precedent, de 1 miliard lei.

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, spune că încasările totale sunt mai mici pentru că nu au inclus impozitul pe profit, care în mod excepţional, a fost plătit anul trecut pe 25 ianuarie, în loc de 25 martie de către întreprinderi.

"Dacă aţi scădea din datele de anul trecut, cele 800 mil. lei încasări din acest impozit, veţi vedea că avem pe luna ianuarie 2013, faţa de ianuarie 2012, o creştere la bugetul general consolidat. Datele sunt bune, sunt în conformitate cu aşteptările noastre", a explicat Voinea. El a mai precizat că excedentul de 0,18% din PIB, la fel ca cel de anul trecut, din ianuarie 2012, arată că parametrii bugetari sunt ţinuţi sub control.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO